ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

L'Auditori commemora aquest cap de setmana el 25è aniversari

20/3/2024 |

 

El 22 de març de 1999, L’Auditori presentava el seu primer concert amb l’enyorada Alicia de Larrocha, la soprano Anna Feu i el baríton Enric Serra. Ara, 25 anys després d’aquella data, el gran equipament musical públic de Barcelona prepara un cap de setmana de celebració amb una programació variada que reflecteix la diversitat de gèneres que ofereix.

El plat fort serà el mateix divendres 22 de març, amb un acte institucional que arrencarà a les 18h amb la inauguració d’una exposició commemorativa: L’auditori, 25 anys, produïda de la mà del Museu de la Música de Barcelona i L’Auditori. La mostra, instal·lada a les columnes exteriors de L’Auditori, se centra en quatre eixos: l’edifici i la transformació urbana de l’entorn de L’Auditori des del tancament de l’Estació del Nord; l’activitat artística que ha aglutinat i liderat L’Auditori al llarg d’aquests anys, contribuint a situar Barcelona en el circuit musical internacional; l’arquitectura institucional que agrupa l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, la Banda Municipal de Barcelona, el Museu de la Música de Barcelona i l’ESMUC i, finalment, tots els col·lectius de persones que han format i formen part del dia a dia de L’Auditori.

Forma part de l’exposició la instal·lació d’una estructura efímera monumental amb tres lones blaves gegantines que intervenen la façana del carrer Lepant de L'Auditori, a cura de l'arquitecta Clara Solà-Morales. Aquesta intervenció, que com l’exposició estarà instal·lada fins al dia 9 de juny, estableix un diàleg entre l'arquitectura sòbria de l'edifici de Moneo i la naturalesa efímera de la música.

A les 19h s’iniciarà el concert de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), que també es podrà veure el dissabte 23 i el diumenge 24 a la Sala 1. Sota la batuta de Ludovic Morlot, oferirà un programa pensat per a l’ocasió. Es començarà amb la presentació de l’estrena mundial de Songs for Júlia, una obra per a soprano i orquestra que L’Auditori va encarregar al compositor Josep Maria Guix amb motiu de l’aniversari. La peça, que compta amb la soprano Anna Devin com a solista, està inspirada en l’univers creatiu de dos poetes xinesos dels segles VIII i IX i parteix de la juxtaposició d’elements que, tot i ser aparentment contraris, poden conviure en harmonia.

El seguirà la peculiar Setena simfonia del compositor finès Jean Sibelius. Està escrita en un sol moviment i, tot i que va viure 30 anys més després de composar-la, és una de les últimes peces que va escriure. Estrenada el 24 de març de 1924 a Estocolm, L’Auditori vol fer el seu particular homenatge a aquesta centenària efemèride.

Per últim, l’orquestra abordarà el Concert per a piano n. 2 de Johannes Brahms, una obra ambiciosa només apta per a virtuosos de l’instrument. Havien passat més de vint anys des del fracàs del seu primer Concert per a piano i el geni alemany, perfeccionista patològic, havia tingut temps per pair la decepció. Després de tres anys de treball intermitent, l’obra es va estrenar amb èxit de públic i crítica i, a causa de la seva complexitat, és considerada per molts com una simfonia amb piano. En aquesta ocasió, el solista encarregat d’executar-la serà el guardonat pianista rus Denis Kozhukhin.


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet