ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Els Pirineus de Pedrell: Una òpera progressista i nacionalista

14/2/2003 |

 

La paraula, la música i el teatre és el títol de l'exposició que es pot veure al Foyer del Liceu fins al 28 de febrer coincidint amb els concerts d'Els Pirineus, obra escrita pel polític i historiador Víctor Balaguer (1824-1901) i musicada pel tortosí Felip Pedrell. Es tracta d'una exposició en què es mostra un exemplar original de l'òpera de l'exministre de Foment i d'Ultramar conservada a la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer, institució que ell mateix va llegar a Vilanova i la Geltrú. Segons la seva directora, Montserrat Comes, el centenari ara fa dos anys de qui va ser un personatge clau de la cultura i la política catalanes de final del segle XIX comença a donar els seus fruits. "Curiosament -diu Comes-, amb la representació de La Fattuchiera, l'original de la qual també es conserva al Museu, i ara la d'Els Pirineus, s'està donant a conèixer un vessant artístic de Balaguer totalment desconegut".
Los Pirineus -aquest és el títol original- va ser concebuda des d'un bon principi com una tragèdia que Balaguer va escriure a la casa de Santa Teresa, al costat de l'actual Museu. Comes creu que aquesta obra "dóna a conèixer dos dels trets bàsics de la seva personalitat: les idees progressistes i la lluita per la recuperació de la cultura i la nació catalanes". Per Pere Farrés, professor de la Universitat de Barcelona, "Balaguer, com Pedrell, pretenia, amb Los Pirineus, ser un dels grans referents del nacionalisme musical català del moment".
Balaguer es va haver d'acontentar en vida amb l'audició d'alguns fragments de l'òòpera, ja que no seria fins un any després de la seva mort, el 1902, que l'obra s'estrenaria íntegrament, però en versió italiana, al Gran Teatre del Liceu, amb figurins realitzats per Apel·les Mestres que ara es poden tornar a veure a l'exposició en reproduccions fotogràfiques.

Bernat Deltell
Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet