ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

L'Atys de Christie, 25 anys després

L'Atys de Christie, 25 anys després

Classificació temàtica: Òpera i sarsuela


Atys, de J.-B. Lully

William Christie

Jean-Marie Villégier

Les Arts Florisants

Ópera Comique

2 DVD

195m

FRAMusica

Recomanat per Catclassics

Aquesta edició té una interessant història al darrera: l’any 1987 el filantrop americà Ronald P. Stanton es trobava a París on assistí a la gairebé mítica representació que, amb direcció musical de William Christie i els seus Les Arts Florissants, s’oferia de l’òpera Atys de J.B. Lully (vegeu-ne la crítica). L’obra, amb llibret de Philippe Quinault, és juntament amb Armide la millor de les òperes de Lully. Estrenada el 1676 a Saint-Germain-en-Laye rep el sobrenom de ‘l’Òpera del rei’, en referència a la preferència de Lluis XIV envers aquesta. Anys després que Stanton en quedés impressionat, i ja com a membre de la Brooklyn Academie of Music de New York en un sopar amb la presidenta Karen Brooks Hopkins, li confessà la seva tristor per no poder tornar a veure mai representada aquesta obra, donada la seva complexitat i elevat cost. La conversa tingué continuïtat i finalment van aconseguir prou finançament per tornar a produir, fentla coincidir amb el 150è aniversari del BAM, una gira que ha tingut lloc recentment durant el 2011 (vegeu-ne una crítica) i de la que aquest DVD n’és testimoni.


Musicalment parlant Lully i Quinault són el tàndem creador de la ‘tragédie lyrique’ o ‘tragédie en musique’ amb qui la França del XVII va tractar d’oposar-se a l’òpera italiana. Malgrat això, cal recordar que Llully havia nascut a Itàlia com a Giovanni Battista Lulli. Ironies de la vida.

 

Avui no val la pena centrar-se en l’argument de l’òpera ja que, com sovint passa a les òperes –a la francesa especialment- no és més que un extravagant drama sense cap mena d’interès, ni solta ni volta. Atys és una obra farcida de ballets, un tema recurrent a les òperes franceses (sembla que tant Lully com Lluís XIV eren grans ballarins) amb una particular estructura en cinc actes, que conté una introducció que tradicionalment serveix per adular al rei i que des del punt de vista interpretatiu no exigeix gaire dels cantants solistes. Cal dir però en justícia que, l’extraordinària posada en escena i la correcta gestualitat dels intèrprets, així com els bons moviments corals i una gravació amb plans curts i un continuat seguiment de l’orquestra, fan que la qualificació d’aquest DVD sigui excel·lent.

 
Recomanació final del crític: no prengui plats amb crema de llet ni begui Pastis durant aquella setmana o l’embafament i sobredosi de francesivitat pot esdevenir excessiva.
 
Altres crítiques del DVD:

http://npw-opera-concerts.blogspot.com/2011/05/lully-atys.html

http://www.npr.org/2011/09/02/140121639/mortals-beware-lullys-atys



Ignasi Albors

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet