ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Música coral de Janácek

Música coral de Janácek

Classificació temàtica: Recital vocal i lied


Janácek

Choral Works

Capella Amsterdam. Daniel Reuss, director

71'42

HMC 902097

Harmonia Mundi

Conegut sobretot per alguna de les seves obres finals, com les òperes El cas Makropoulos o La casa dels morts, la seva Sinfonietta o per la Missa Glagolítica, totes elles posteriors a 1925, aquest CD ens proposa un selecte recull de la seva important música coral. Unes obres que ens mostren el vast repertori de cants folklòrics de la seva Moràvia i que es basen en un riquíssim repertori de cançons i històries populars. És una música que destaca pels seus accentuats elements tímbrics, harmònics i rítmics típics del nacionalisme eslau.

La seva música és una lectura moderna del folklore de Moràvia i en general eslau sobre una base de romanticisme alemany, posteriorment tenyit de certa influència russa, sobretot de Txaikovski i Mussorgsky. L’evolució de Janácek parteix d’un primer període fortament influït pel pare del nacionalisme txec Smetana, una generació major que ell i també per Dvórak. Durant la darrera dècada del XIX es centra en buscar i analitzar els cants i les danses moravianes, el que l’ajudà a imprimir caràcter al seu estil cada cop esdevenia més modern prenent distància del romanticisme.

Estudiós de l’harmonia moraviana i compilador sistemàtic de les seves expressions, va recollir més de 2000 cants, esdevenint clarament un etnomusicòleg avant-la-lettre. Al llarg de la seva vida la seva tasca teòrica va ser abans i més ben valorada que la de creador, essent valorat per sobre de la resta el seu Tractat complet d‘harmonia, de 1913.

Aquest CD conté un conjunt de música coral relativament poc editada. En destaquen els 6 Cors moravians que obren el disc, transcrits a partir d‘uns duets de Dvórak escrits poc abans i que oscil·len entre l’alegria i una certa malenconia. És molt destacable la interpretació de la Cappella Amsterdam, dirigida per Daniel Reuss.



Ignasi Albors

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet