ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

L'entrevista entre Wagner i Rossini

L'entrevista entre Wagner i Rossini

Classificació temàtica: Òpera i sarsuela


Edmond Michotte

La visita de Wagner a Rossini

Antoni Bosch Editor, 2013 (108 pàgs.)

ISBN: 978-84-941595-8-9

 

Antoni Bosch Editor

Editat en francès el 2011, arriba en castellà la transcripció de l’entrevista entre Rossini i Wagner del març de 1860 a París. La reconstrucció és d’Edmond Michotte (1830-1914), compositor belga més recordat per la seva vessant d’antiquari i col·leccionista, que el 1906 va publicar aquesta trobada. Ho fa gràcies a l’impuls d’Antoni Bosch Editor que els darrers anys ha reactivat les seves publicacions musicals. S’afegeix així un altre document de caràcter històric als diferents que ja s’han publicat en durant el bicentenari del compositor germànic. Un text que a la vegada, és una de las poques fonts documentals sobre Rossini en llengua castellana.

Amb molts dubtes sobre la fiabilitat d’un text reproduït amb tanta exactitud –per moltes notes que Michotte prengués-, la lectura aporta llum sobre la feina de Wagner durant la seva segona estada a París, per a l’estrena de Tannhäuser. Entre els diferents temes tractats entre ambdós, compositors hi ha anècdotes i fets viscuts així com un clar posicionament artístic que separa dos móns i dues estètiques tan de l’òpera com a manifestació cultural com del posicionament de l’artista. Wagner explica el seu posicionament i escrits com L’obra d’art del futur i Òpera i drama aleshores contínuament vilipendiats a l’influent premsa de l’època. També hi ha voluntat de desmentir rumorologia de l’època sobre els dos personatges o sobre la clàssica historia de l’assassinat de Mozart a mans de Salieri. La lectura és molt àgil, sense perdre l’escepticisme necessari respecte al que aporta el transcriptor, amic d’ambdós compositors.

L’edició, en format de butxaca i lletra llegible, compta amb el prefaci i suggerents notes crítiques de Xavier Lacavaliere –gairebé més importants que el propi text-, de qui no s’aporta cap dada professional, tot i la seva respectable autoria de títols dedicats a Falla i Mussorgsky.

 

 



Albert Ferrer Flamarich

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet