ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

10 anys de l'Asociación Luigi Boccherini

10 anys de l'Asociación Luigi Boccherini

Classificació temàtica: Sense classificar


2003-2013: 10 Años de la  Asociación Luigi Boccherini

Jaime Tortella (coordinador)

Editorial Arpegio. 158 pàgs.

ISBN: 978-84-15798-07-1.

Editorial Arpegio

Són molts els esforços que des de la musicologia s’han fet durant les tres últimes dècades per a compensar la manca d’estudis historiogràfics específics. Un dels exemples més significatius, lluny de l’abast estrictament acadèmic, és el dut a terme per Jaime Tortella, un dels principals defensors de l’obra de Luigi Boccherini (1743-1805) dins i fora de les nostres fronteres gràcies a l’ Asociación Luigi Boccherini. De manera decisiva la seva incansable tasca ha contribuït a un gran creixement de la bibliografia i activitats sobre el compositor ítalo-espanyol durant l’última dècada. Aquesta àmplia i difícil tasca queda recollida  en aquest volum publicat commemorant els 10 anys de vida de l’entitat.

Cal recordar que l’Asociación Luigi Boccherini de Investigación y Difusión Musical va ser constituïda oficialment el 14 de juliol de 2003, sense ànim de lucre i amb l’aspiració, tal com diuen els seus Estatuts, de difondre el coneixement de la vida i l’obra del compositor que li dóna el nom i de la música del període clàssic hispànic. En aquest sentit es van proposar organitzar concerts, fer estudis i publicacions, editar discs, patrocinar exposicions, promoure visites a llocs vinculats a Boccherini i la música clàssica espanyola en general i, també, establir relacions, convenis de col·laboració i vincles amb altres entitats que tinguin finalitats coincidents total o parcialment amb les seves.

Com ho demostra aquest llibre no s’han davant del seu objectiu i segueixen molt actius tot i les dificultats socio-econòmiques dels darrers anys i de les actuals. Els diferents capítols no es refereixen a estudis al voltant de la figura de Boccherini. També tracten la història de l’entitat amb la seva barreja de tenacitat i passió, de saviesa i tossuderia. És un llibre àrid amb dades i cites interessants especialment pel testimoni de l’organització i les seves activitats. És gairebé un dietari, el resum d’unes actes, una crònica de la vida de l’associació guiada pel comprimís i l’acció inesgotable d’un equip amb una competència inqüestionable.

De vegades el discurs tendeix a l’auto-homenatge, alhora que ensenya la logística i les dificultats de moltes associacions culturals a Espanya. Igualment s’indiquen algunes divisions en el seu interior, qui ha escrit sobre el compositor desconeixent la seva tasca, quines institucions no van tenir cap interès i els que anunciaven que l’entitat no superaria els dos anys de vida. Per la seva part, és pedant assenyalar l’errada de Barce quan anomena al descendent del compositor com a fundador de l’entitat en un dels programes de mà dels Conciertos de la Fundación Juan March (pàg. 34). Una nota al peu hauria estat més elegant i suficient. D’altra banda, s’indica que el coordinador dels capítols és Jaime Tortella però no qui els ha escrit.

S’inclou un capítol sobre l’estat de l’associació i un altre capítol a l’entorn del bicentenari de la mort del compositor –el 2005-. Aquí són molt útils els llistats de discs comercialitzats, les conferències i congressos que s’han fet, els concerts i cicles organitzats, els llibres i articles publicats, etc. El llibre clou amb un bloc d’annexos documentals: dades fonamentals de la creació d’ ALB; les cròniques, notícies, programes de mà, fotografies i altres materials de les activitats públiques; i finalment, un contracte de col·laboració amb el Centro Studi Luigi Boccherini di Lucca. Pel que fa a l’edició cal assenyalar el seu caràcter utilitari, amb lletra llegible i varietat tipogràfica en els recursos visuals que faciliten la comprensió del contingut. Es tracta d’una altra aportació de l’Asociación Luigi Boccherini que confirma la qualitat i tenacitat de la musicologia espanyola i els seus components. ¡Felicitats!



Albert Ferrer Flamarich

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet