ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Arte y bienestar en investigación aplicada

Arte y bienestar en investigación aplicada

Classificació temàtica: Sense classificar


Arte y bienestar. Investigación aplicada

Josep Gustems, editor.

Publicacions i edicions de la Universitat de Barcelona. Barcelona, 2013 (149 pàgs).

ISBN: 978-84-475-3752-5

UB edicions

El signant ha insistit en que la historiografia musical espanyola encara segueix necessitada d’obres de referència que ampliïn les bases de la investigació, tan ofegada per culpa de la poca estimació que li demostren les autoritats politiques i la minsa atenció que li dispensen algunes de les acadèmiques, molt més obligades aquestes últimes a fomentar-la. És cert que també hi ha centres fonamentals que estimulen les esmentades bases, com ho demostra aquest recull d’articles i comunicacions que el servei de publicacions de la Universitat de Barcelona va editar amb la supervisió del professor i flautista Josep Gustems.

En aquest llibre s’agrupen tretze articles de diferents professors universitaris, becats i doctorats que tracten la interacció entre cultura i salut des de la investigació aplicada. El conjunt d’assaigs presenta un caràcter interdisciplinar entre arts, pensament i ensenyament en una línia de canvi i avanç científic que combina filosofia, psicologia i gestió cultural. Ho fa, doncs, des d’ angles variats i temàtiques diferents que sintetitzen, actualitzen i obren noves vies certificant allò que Pedrell va assenyalar: “El que sabem, ho sabem entre tots”. Metodològicament predomina una estructura acadèmica que mostra l’àmbit on pertanyen els autors per bé que el destinatari és un públic ampli, no sols vinculat a la música. Tot això atansa al lector a la idea de l’art com a concepte però especialment com a emoció, potencialment superior a la raó en l’aprenentatge i en l’equilibri de la salut. Entenen l’art com a font de vida amb tot el que comporta d’educació i intel·ligència emocional. L’art i la cultura com a fonts de benestar i també com a eixos econòmics.

En alguns capítols l’arrel és filosòfica i es justifica el benestar associat a la virtut, la utilitat, la propietat i la justícia (Lydia Sánchez Gómez). Altres recondueixen el discurs cap a l’estètica hedonista i el valor de la catarsi individual i col·lectiva (Magda Polo Pujadas) mentre que també s’analitza des de la recepció el simulacre emocional en el cinema de terror i de suspens (Joan Marimón Padrosa). Aquest, per cert, és un dels capítols més interessants. També cal fer un esment significatiu per la cal·ligrafia com a teràpia de reequilibri emocional (Silvia Burset Burillo) i, en particular, per la tasca psicosocial del projecte de la Casa dels Xuklis (Maite Golmayo) de l’ AFANOC (Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya).

En l’apartat específicament musical s’exposen teràpies i exercicis per minvar l’estrès en l’àmbit docent (Conxa Trallero Fix), el ball com a millora per a la condició física i mental (Miquel Robert Ferrer) i l’ eurítmia a partir del solfeig (Ana Maria Vernia Carrasco). No hi manquen aspectes de la psicologia de la música aplicats a la relació i funcionament de grups musicals integrats per adolescents (Diego Calderón Garrido), del teatre musical també amb adolescents (Cécile Ribas Galumbo i Lule Soler Navarro) i grups de percussió (Santiago Pérez-Aldeguer). A part de l’ explicat genèricament pel signant, el significatiu és allò concret que aporten els estudiosos i que el lector gaudirà i aprendrà amb la lectura d’aquest llibre.

L’edició és utilitària amb cobertes toves. Es llegeix amb facilitat gràcies a la fluïdesa narrativa i la síntesi conceptual de la majoria dels autors. També hi ajuden el cos i la tipologia de la lletra, còmodament visibles, així com els puntuals gràfics i les fotografies il·lustratives. En conjunt, es tracta d’ una referència poc freqüent en circuits comercials. Un títol suggerent pel seu caràcter de investigació aplicada i pel que conté d’educació emocional des de l’art.



Albert Ferrer Flamarich

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet