ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Brillant estrena del Quartet Gerhard

Brillant estrena del Quartet Gerhard

Classificació temàtica: Música de cambra i solista instrumental


Quartet Gerhard

Lluís Castán, violí; Judit Bardolet, violí; Miquel Jordà, viola i Jesús Miralles, violoncel

Beethoven, Quartet op. 18 número 3

Janácek, Quartet número 1 'Sonata a Kreutzer'

Colección Jóvenes Interpretes nº 19 Juventudes Musicales de España

Columna Música

Estrena discogràfica del prometedor Quartet Gerhard (rebatejat incomprensiblement per aquesta edició de la col·lecció de joves intèrprets de les Juventudes Musicales de España com a ‘Cuarteto Gerhard’). Aquest jove grup nascut sota l’empara dels Casals i guanyadors entre d’altres de ‘El primer Palau’ el 2012 actualment es troben a Berlin completant la seva formació.

El CD presenta els primers dels quartets de Beethoven i de Janácek. Beethoven comença relativament gran, proper a la trentena, a abordar un dels formats més importants, el quartet de corda. La influència del seus grans antecessors Haydn i Mozart sobre tot en el respecte formal és força evident, però hi ha més. Altres músics menors com E.A. Förster o fins i tot de C.Ph. E. Bach també aporten la seva part i, com no podria ser de cap altra manera, la pròpia veu de Beethoven es fa evident en, per exemple, els sforzando del tercer moviment. Sembla demostrat que aquest op. 18 núm. 3 és el primer dels quartets cronològicament de la sèrie per la qual cosa algun musicòlegs s’hi refereixen com un assaig per a la resta de la col·lecció. Gens d’acord. Personalment el considero un dels més reeixits i el meravellós Andante con moto és indicador de la categoria del que arribaria a fer Beethoven amb els anys. El so dels Gerhard aquí segueix sent molt arrodonit, fruit sens dubte d’un intens treball.

Potser per demostrar l’ampli rang en què els Gerhard plantegen el seu territori centrat en la música de cambra del XIX –recordem els Schubert i Mendelssohn de Torroella de Montgrí- complerta aquest CD d’estrena la ‘Sonata a Kreutzer’ de Leôs Janácek. De 1795 a 1923. Fixant límits. Sobretot el XIX, però no només. Si Beethoven començà tard aquest format Janácek tenia prop de setanta anys quan s’hi va posar. Escrita a raig en només 15 dies la tardor de 1923 és la descripció del drama emocional descrit a la novel·la homònima de Tolstoi, que al mateix temps pren el nom de la Sonata en La major op. 47 de Beethoven. Es tracta d’una important obra que destaca per la seva gran tensió harmònica que s’expressa en nombroses inflexions modals. L’estructura es basa en la suma de cèl·lules mínimes que fan que el conjunt tendeixi a quedar de vegades un pèl discontinu. Aquí de nou es fa palesa la feina dels Gerhard atenuant aquest aspecte i oferint una molt digna lectura d’aquesta difícil partitura.

Per un quartet de corda començar amb Beethoven és tota una demostració de caràcter i confiança. Si a més s'hi suma Janácek també es demostra versatilitat. Esperem els següents passos d’aquesta brillant formació.

Un darrer però: llàstima de no trobar-hi el català al llibret ja que tant el propi Quartet, com la discogràfica, com el president de les JME ho són.



Ignasi Albors

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet