ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Llums i ombres hivernals

Llums i ombres hivernals

Classificació temàtica: Música de cambra i solista instrumental


Viatge d'hivern de Franz Schubert

Quartet Brossa i Judit Neddermann

LMG 2129

61,45

 

La mà de Guido

D’entrada sorprèn la proposta. El schubertià cicle Winterreise, Viatge d’hivern, escrit per a veu amb acompanyament de piano, se’ns proposa ara en versió per a quartet de corda i veu. Tendeixo a posicionar-me bé davant de propostes innovadores, tot i ser conscient que de vegades funcionen, però sovint no. M’agrada quan s’assumeixen riscos i això ja ho considero un valor en sí mateix. A més en aquesta ocasió els intèrprets  -el Quartet Brossa i la cantant Judit Neddermann- tenen trajectòries eclèctiques que palesen un gust per la transversalitat, així com una evident curiositat musical que els fan interessants.

Aquesta versió pretén oferir nous i inesperats matisos a l’obra original. La traducció al català ja evidencia aquest objectiu. El llibret ho corrobora deixant-nos  clar que ‘Schubert no acostuma a sonar així’. Cert. I és explícit l’interès del disc en fer una proposta diferent a les que ja s’han fet d’aquest mateix cicle. Malauradament però, he constatat que normalment Schubert sona millor quan sona com a Schubert (Uri Caine com a única possible excepció?). No cal res més.

La transcripció de l'original a quartet de corda i la interpretació dels Brossa és notable. Malgrat això, la veu de Neddermann no acaba de traspuar tot el pathos que els poemes de Müller als que Schubert, al final ja de la seva curtíssima vida, musica meravellosament, reclamen. Probablement és un tipus de veu que funciona millor en altres formats i l'aproximació, massa allunyada del lied clàssic, acaba resultant un pèl plana, mancada d’accent i expressivitat, que no es posa prou al servei del sentit del text. I això, en lieders i més en Schubert, és fonamental.

Vídeo promocional.

 



Ignasi Albors

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet