ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Esplendor polifònic

Esplendor polifònic

Classificació temàtica: Música sacra


Baroque Splendor

H.I.F. von Biber

Missa Salisburgensis

Hesperion XXI, Le Concert des Nations, La Capella Reial de Catalunya

Jordi Savall, director

AVSA9912

71'40

AliaVox

Recomanat per Catclassics

Savall i el seu equip presenten sota el títol de ‘Baroque Splendor’ les obres que van ser convidats a presentar al Konzerthaus de Viena dins la programació del festival Resonanzen a principis d’aquest 2015. El programa gira al voltant de la magnífica Missa Salisburgensis que vàrem tenir la sort d’escoltar el passat mes de gener a l’Auditori de Barcelona dins el cicle ‘El so original’. Aquesta colossal obra es caracteritza des del punt de vista interpretatiu per la dificultat de gestionar el desmesurat nombre de 54 veus clarament diferenciades per l’autor per tal contrastar-les.

Savall excel·leix en el magnífic treball de recreació i adaptació a les condicions sonores de la catedral de Salzburg, on va ser estrenada l’obra el 1682, adaptant l’espai natural de les formacions de Savall, la col·legiata romànica de Cardona, amb un baix continu centrat, dos cors als costats, cadascun amb un orgue, dos grups de cordes al davant i en un pla més allunyat els vents i al fons, per ressaltar la sensació de la llunyania existent entre cel i terra, dos cors de trompetes i timbals. Tot un exèrcit sonor disposat per atacar, conquerir i enaltir les ànimes dels oients.

Aquest magnífic edifici sonor es complementa amb el motet Plaudite Tympana, amb la mateixa disposició vocal i instrumental i amb la Battalia a 10 i la Sonata Sancti Polycarpi a 9, totes elles del mateix compositor a les que s’hi afegeix al començament una Fanfara de Riedl per crear el clima adient.



Ignasi Albors

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet