ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Música pintada

Música pintada

Classificació temàtica: Música simfònica i concertant


Les Éléments

Tempêtes, Orages & Fêtes Marines 1674-1764

Le Concert des Nations

Jordi Savall,director

2CD

49,45 i 48,59

AliaVox

Recomanat per Catclassics

Nova proposta d’Alia Vox que enregistra el concert del Festival de Fontfreda (juliol de 2015) amb el suggerent títol ‘Tempestes, temporals i festes marines’. L’original ‘Les Éléments’ de Jean-Féry Rebel inicial, obra carregada de simbolisme i força descriptiva, obre amb una potent representació del caos (tema al que també Haydn hi dedicaria anys més tard l’inici de l’oratori La Creació) on els elements, primer anàrquics més obedients després, van trobant el seu respectiu lloc en un, ara sí, endreçat cosmos. Es diu que els barrocs francesos eren especialistes en ‘l’art de pintar en música’, en il·lustrar l’inexpressable mitjançant una música programàtica on es tractava d’imitar la sonoritat pròpia de la naturalesa amb la paleta de l’orquestra.

Segueixen la ‘Música per a La Tempesta’ de Matthew Locke i el concert de Vivaldi ‘Tempesta di mare, RV433. I el segon disc seguei amb els motius tempestius, la tempesta que Marin Marais introduí a la seva tragèdia en música ‘Alcione’ amb l’originalitat de destensar els tambors i d’introduir per primer cop a l’orquestra barroca francesa el contrabaix de corda, molt elogiada a l’època, així com fragments d’un altre ‘pintor’ com Telemann que, a la famosa Wassermusik hi afegí  els naturals flux i reflux marí a ‘Marea alta i baixa a Hamburg’. Finalment Rameau a ‘Les Indes Galantes’ amb la inclusió de trons que ressonen i ventades.

Interpretació excel·lent del conjunt de músics dirigits per Savall amb Manfredo Kraemer de concertino i de molts dels habituals (Hantaï, Rodolfi, Estevan,...).

Escoltar el vídeo promocional.

 

 

 

 

 

 



Ignasi Albors

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet