ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Novetats

Tria un apartat:

Cerca de novetats

Paraules:
Tema:
Tipus:
Ajuda

la mà de guido
 

NOVETAT

Ángeles Gulín

Ángeles Gulín

Classificació temàtica: Òpera i sarsuela


Ángeles Gulín.

Santiago Vela.

Témenos Edicions, Barcelona, 2017. 183 pàgines.

 

ISBN: 978-84-946780-1-1. 

Témenos Edicions

Són molts els esforços que des de la musicologia espanyola s’han fet durant les tres últimes dècades per a compensar la manca d’estudis historiogràfics específics. Tot i la constant aparició de novetats, esdeveniments i destacades tesis doctorals encara hi ha camps on hi manquen aportacions referencials o que, al menys, centrin les bases per a un primer pas seriós. Un d’aquests terrenys és el dels cantants catalans i espanyols, sovint, nodrit de modestes però significatives i compromeses aportacions de melòmans i afeccionats. Ho exemplifica aquesta monografia dedicada a la soprano gallega Ángeles Gulín (1939-2002) que Témemos Edicions acaba de publicar dins d’una sèrie que ja ha donat fruits amb treballs sobre Manuel Ausensi, Hipólito Lázaro, el catàleg d’actuacions de Victoria de los Ángeles o Raimundo Torres. Aquest últim a càrrec de Santiago Vela (Barcelona, 1943), autor del present volum sobre Gulín.

Es tracta d’una breu biografia elaborada des de l’amistat i la devoció en un discurs redactat en estil col·loquial. Sense excessos d’adulació, l’autor ha sintetitzat les dades essencials a partir de la diversitat de materials que, en la seva eficaç ordenació i estructura, esdevenen una eina útil com a matriu per a futur treballs. Més d’un terç del llibre són annexos ben esquematitzats que estalvien la tediosa redacció d’unes dades l’assimilació de les quals sempre resulta més senzilla d’aquesta manera. Entre aquests, cal esmentar els tres capítols que recopilen opinions i records en un anecdotari de vivències magnífic -amb l’agraïda emotivitat implícita-. Un d’aquests capítols tracta sobre experiències i anècdotes del mateix autor amb el matrimoni Blancas-Gulín; un altre es nodreix de consideracions expressades per personalitats vinculades a la vida personal i professional de la soprano; i el tercer conté extractes de la crítica especialitzada (a nivell internacional) encertadament exposats en un ordre cronològic, fet que facilita una perspectiva de l’evolució de la carrera de Gulín.

A això segueix una taula amb el repertori interpretat (debut del rol i número de vegades que el va cantar) que permet trobar papers avui dia tan poc freqüents com Amazily de Fernando Cortez de Spontini, Maria Egiziaca de l’òpera homònima de Respighi, Carmen Osorio d’El poeta de Moreno Torroba. Dolores de La Dolores de Bretón o Francesca de Rimini de Rachmaninov, al marge dels gran títols puccinians i verdians -la seva antològica Abigaille de Nabucco-. En el camp sinfònic-coral cal fer esment a les quatre incursions en la Sinfonía núm. 8 de Mahler amb Frühbeck de Burgos el 1968 i 1971 com Magna Peccatrix i Mater Gloriosa.

Aquests annexes també enumeren els teatres i auditoris on va cantar juntament amb una detallada cronologia professional de 29 pàgines des del seu debut a Montevideo fins a la seva retirada definitiva el maig de 1993 a Madrid. També s’hi recull la discografia oficial i les dades del CD incorporat amb unes gravacions no oficials que, sens dubte, són un testimoni de primer ordre. Tanca el volum un àlbum de fotografies i cartells de funcions presentats amb molt bona qualitat gràfica. Sens cap dubte, amb aquesta recopilació l’afeccionat -i també els especialistes- tenen un modest però concís aparell documental -en part de primera mà- per què la figura d’Ángeles Gulín resti en la memòria de la lírica amb la dignitat que va merèixer la seva categoria artística i la seva torrencial veu, potser la més gran apareguda a Espanya en termes de volum i potencia. Per últim cal felicitar a l’editorial per les millores en el disseny i tipografia en una salt de qualitat i estètic notable respecte a anteriors aportacions. Una col·lecció, per cert, que des de la humilitat va mostrant-se com exemple en el rescat de les figures històriques de la lírica autòctona del segle XX.  



Albert Ferrer Flamarich

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet