ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de crítiques

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Publicitat

CRÍTICA

Tenim futur. I és bo

13/8/2013 |

 

Programa: Quartets Qvixote i Gerhard

Lloc i dia:Festival de Torroella de Montgrí, Auditori Espai-Ter

Original format el de la proposta dels joves Quartets Qvixote i Gerhard a Torroella. Dos quartets per a corda de Schumann (l’opus 41 núm. 1 i núm. 3) i l’Octet de Mendelssohn. Original però coherent. Són obres de la primera onada de grans compositors romàntics. Tot i que l’estiu de 1842 Schumann el dedica a aprehendre, a fer seu, el llegat clàssic del quartet de corda que ha assolit un cim espectacular amb Haydn, Mozart i Beethoven el model dels tres quartets op. 41 són els op. 44 de Mendelssohn escrits pocs anys abans.

El primer dels quartets amb clars i continus ressons beethovenians (alguna música del XIX en queda al marge?) va ser interpretat correctament pels Qvixote, amb prou sensibilitat i ben remarcat expressivament. Amb els Gerhard i l’opus 41 número 3 va arribar el millor de la nit. Una gran execució d’aquesta partitura, ara amb protagonisme dels ressons de Schubert, amb un so excel·lent perfectament treballat i una precisió digna de quartets de molta més experiència. Van confirmar el que es diu d’ells: que tenen molt recorregut. Els seguirem, d’entrada d’aquí a unes setmanes a Vilabertran amb Schubert i Beethoven.

La sessió es va cloure amb el fantàstic Octet de Mendelssohn, obra mestra d’un jove de 16 anys, on s’expressa amb tota la força i passió del moviment romàntic i que va ser molt ben interpretat per la suma dels dos Quartets tot i la complexitat de la partitura que requereix gran coordinació.

En resum, la música de cambra al nostre país, més enllà dels Casals, té futur.


Ignasi Albors
Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet