ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de crítiques

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Publicitat

CRÍTICA

Versatilitat romàntica

9/8/2016 |

 

Programa: Nicolai Lugansky, piano

Lloc i dia:Auditori Espai Ter

El Festival de Torroella té una bona disposició cap a pianistes de qualitat. Sense fer-ne un relat exhaustiu, i més enllà del sempitern Achúcarro, Alexander Melnikov, Elisabeth Leonskaja, Uri Caine o el gegant Sokolov són només alguns dels grans que hi han anat passant. 

La inesgotable font amb que periòdicament van brollant excel·lents pianistes russos es manté inalterable. Sense l’impacte mediàtic d’algun dels seus més joves col·legues (Varvara o Daniil Trifonov) i amb un posat discret i mesurat Nicolai Lugansky va oferir una excel·lent demostració del seu art interpretatiu.

Va emprar l’apunt curt romàntic, aquell que fa florir de forma extraordinària durant el XIX on els compositors expressaven de forma nova els seus estats d’ànim, sovint convulsos i contrastats. Sempre intensos. El programa va tenir com a focus d’interès els Quatre Impromptus D 935 de Franz Schubert a la primera part i quatre dels Moments musicals op. 16 de Rakhmàninov després del descans. Amb Schubert, Lugansky va mostrar la seva cara més pulcra exhibint una tècnica extraordinària, especialment a l’Andante. Tema amb cinc variacions en Si bemoll major, sabent extraure la preciosa musicalitat d’aquestes peces que fan que un somriure es dibuixi a la cara així que la mà dreta dibuixa la melodia. Amb Rakhmàninov però l’intèrpret va deixar-nos clar la seva sensibilitat i intensitat així com el gran coneixement de la música d’aquest compositor, probablement amb qui més s’identifica, reeixint excel·lentment de la complexitat tècnica d’aquestes obres.

Va obrir el concert l’adaptació al piano del Preludi, fuga i variacions per a orgue de Franck. Tot un repte tractar de transposar la potència de l’orgue a un únic teclat, invent que especialment a la fuga falla com a exercici però que va servir a Lugansky per a escalfar dits. A la segona part també va sonar una selecció de les inconsistents Les estacions de Txaikovski. 

En resum, un molt bon debut a Torroella que esperem tingui continuïtat.


Ignasi Albors
Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet