ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de crítiques

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Publicitat

CRÍTICA

Geniusas, 2 x 1

21/8/2016 |

 

Programa: L'OSV amb Lukas Geniusas

Lloc i dia:Auditori Espai Ter

És ben poc habitual trobar en els programes actuals -fa temps sí que ho era- un solista que s’enfronti al repte d’abordar dos concerts en la mateixa sessió. El jove Lukas Geniusas no es va arrosar i en la seva primera presència al Festival de Torroella de Montgrí, acompanyat per l’Orquestra Simfònica del Vallès dirigida pel seu titular Rubén Gimeno, va triar dos concerts ‘importants’ tant pel que signifiquen (el de Mozart representa un cert pas endavant respecte als anteriors i el de Beethoven és monumental) com per la seva complexitat i exigencia. I d’entrada podem avançar que el resultat va ser notable.

El concert va començar amb un perfecte aperitiu, l’Obertura de l’opera ‘Le nozze di Figaro’ de Mozart, elèctrica des del primer compàs, alegre i contundent que ens va mostrar que l’OSV començava a to. Durant el Concert K 466 de Mozart el solista ja va donar mostres del seu talent i qualitat tècnica, de la seva concentració i d’una posada en escena un pèl exagerada, sobreactuada i hiperactiva en excés pel gust d’aquest cronista. La seva lectura però va ser plana, correcta però sense oferir grans coses i amb alguns desajustos amb l’orquestra, que també es varen produir en el Concert de Beethoven, especialment en els moviments lents.

Beethoven sembla que s’adapta millor a la personalitat del pianista i la seva proposta va ser més arriscada i sucosa. Aquest concert, el més important dels cinc que va escriure, proper a l’esperit heroic de la Tercera Simfonia, va donar l’oportunitat al jove talent a lluir-se especialment en les cadenzes dels moviments extrems i a demostrar la seva sensibilitat i lirisme en el preciós Adagio un poco mosso, així com en la breu peça de Grieg amb que va obsequiar al públic que omplia gairebé l’auditori va sortir satisfet del concert.

Geniusas promet, veurem com evoluciona.

 


Ignasi Albors
Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet