ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de crítiques

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Publicitat

CRÍTICA

Estrena de la Missa a 6 veus de Magrané

12/7/2018 |

 

Programa: 'Missa a 6 veus', de Joan Magrané

Lloc i dia:Catedral de Girona

Original proposta al Nits de Clàssica de Girona amb l’estrena parcial d’una obra que es completarà el 2020. Em refereixo a la ‘Missa a 6 veus’ encarregada pel Festival a Joan Magrané, jove, exitós i premiat compositor reusenc, creador d’una música que beu de fonts antigues i de diferents disciplines, poètiques i pictòriques principalment. I original i intel·ligent encarar-la a obres que, tot i ser-ne els referents, tenen més de cinc segles d’antiguitat.

Anit vàrem poder escoltar a la Catedral de Girona el Kyrie i el Gloria d’aquesta Missa en la que, mitjançant una música sense escarafalls ni contrastos bruscos, que flueix natural amb desenvolupaments llargs i línies vocals pures i directes, ens remet a temps passats fent presents les referències de Josquin Desprez, Monteverdi i Lassus, entre d’altres. Davant la que sembla obligada necessitat de ser original, diferent, fins i tot trencador, Magrané opta per la humilitat per capbussar-se en els misteris que envolten l’existència humana a través de la religiositat. Un Kyrie breu i eficient dona pas a un Gloria d’inici exuberant. Un esclat vocal per a la celebració de la glòria de Déu i Crist que els Musica Reservata de Barcelona portaven molt treballat, conscients de la importància de presentar una obra nova al públic i que va esdevenir un dels moments àlgids del vespre.

Per acompanyar, emmarcar i dotar de referents a la Missa de Magrané un conjunt de caramelets ben seleccionats d’obres de Josquin Desprez i de Jean Mouton, referents de la polifonia francesa dels segles XV i XVI, per tancar una nit perfecta en un entorn ideal per a la sonoritat a capella d’un grup com Musica Reservata, que va demostrar allò que ja sabíem, que són un referent i garantia de qualitat.

Frisem per escoltar l’any vinent –suposem- el Credo i el Sanctus.


Ignasi Albors
Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet