ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de crítiques

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Publicitat

CRÍTICA

Seduïts per Orlinski

31/7/2018 |

 

Programa: Jakub Józef Orlinski

Lloc i dia:Claustre de Sant Pere de Galligants de Girona

Diumenge va concloure el festival Nits de Clàssica de Girona amb un concert on va triomfar el contratenor polonès Jakub Jósef Orlinski en el que va ser la seva presentació al nostre país. Orlinski és un seductor, tant en l’aspecte escènic com vocal. Malgrat la seva joventut (té 27 anys) i una certa tendència a l’histrionisme, sap com ficar-se el públic a la butxaca.

El concert s’obrí amb Stille amare de Händel. Ja en aquest moment ens va sorprendre la introspecció d’Orlinski i el seu domini vocal. Continuà amb una selecció de cançons de Purcell de les quals el cantant va fer una interpretació magistral, especialment en la hivernal What power art thou, on ens mostrà una gradació dinàmica espectacular, des del xiuxiueig inicial fins al clímax en fortíssim. Bravo!

La primera part acabà amb dues àries més de Händel, extretes de les seves òperes Rinaldo i Partenope. En la segona el cantant va poder demostrar el seu domini de les coloratures tan típiques de la música barroca, que realitzà de manera acurada però sense l’enlluernament tècnic d’altres companys de la seva mateixa corda.

La segona part començà amb una discreta ària de La Calisto de Cavalli per deixar pas a un bloc dedicat a Reynaldo Hahn, que s’encetà amb l’amorosa À Chloris. Una interpretació terrenal, propera i d’una expressió directa molt diferent de la versió etèria de Jaurossky, a qui també li vam escoltar a Torroella.

El concert s’acabà amb l’ària Agitato da fiere tempeste, una peça de focs d’artifici vocals que impressionà el públic, malgrat l’evident cansament de l’intèrpret. L’èxit va ser immens (com potser amb cap altre intèrpret d’aquesta edició) i obligà el cantant a dues propines: la vivaldina Vedrò con mio diletto i la repetició de Strike viol de Purcell. Orlinski, que es va mostrar en tot moment proper amb el públic, explicà que la primera pàgina formaria part del seu disc de presentació per a Warner. Esperem amb impaciència l’aparició d’aquest treball discogràfic (previst per a final d’any) i també la seva presentació al Liceu amb l’òpera Agrippina de Händel el maig vinent. Segur que serà una veu de la qual sentirem a parlar.

 


DANI CORTÉS GIL
El Punt / Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet