ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de crítiques

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Publicitat

CRÍTICA

Corprenedores Set últimes paraules dels Casals

3/9/2018 |

 

Programa: Cuarteto Casals

Lloc i dia:Schubertíada a Vilabertan

Cuarteto Casals

Les set últimes paraules de Crist a la creu, de Haydn

La Schubertíada 2018 es tancà anit amb un dels concerts destacats de l’edició d’enguany. L’aclamat Cuarteto Casals, que ja havien visitat Vilabertran un llunyà 1998, l’any de la seva formació, i que des de llavors han repetit en nombroses ocasions on destaquen les integrals dels quartets de Beethoven i de Schubert o un Quintet D 956 d’aquest darrer, i que es troben celebrant els primers vint anys d’existència.

El Casals varen afrontar amb la qualitat i precisió que els és pròpia aquesta incomparable obra d’un Haydn de maduresa. Greu i severa, l’estructura es basteix al llarg de set sonates de tempo lent al qual s’afegeixen una introducció i un epíleg final i, tot i ser concebuda inicialment per a orquestra, avui el més habitual és ser interpretat per a quartet de corda.

La forma com van banyar de cap a peus l’obra d’una contenció exquisida, des de la majestuosa introducció fins a la darrera de les sonates, i com la tensió acumulada es va dissoldre de forma magistral en un sturm-und-drangès terratrèmol final, dramàtic i violent, únic moviment ràpid, palesa un coneixement profund del sentit de l’obra i un treball exhaustiu i ple de rigor del Quartet.

L’única ombra de la sessió va ser la inclusió entre cadascun dels moviments de l’obra dels textos de ‘Els set darrers termes del nostre redemptor en la creu’ del poeta Josep Pedrals, petició expressa dels Casals segons se’ns informà amb un full annex al programa que, tot i lluir un llenguatge acurat i ric, va esdevenir un contrapunt ximple i superficial a una obra que, sincerament, no ho requeria.

Hi ha ocasions en què el silenci no es pot superar. 


Ignasi Albors
Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet