ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de crítiques

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Publicitat

CRÍTICA

‘El temps retrobat' dels Savall a Cervera

5/2/2019 |

 

Programa: El temps retrobat

Lloc i dia:Paranimf de la Universitat de Cervera

Diumenge a la tarda, el temps es va aturar a Cervera. La música de Jordi Savall, Ferran Savall i David Mayoral va omplir el Paranimf de la Universitat amb sons del passat i del present, d’Orient i d’Occident. El temps retrobat va inaugurar l’agenda musical de la Capital de la Cultura Catalana 2019.

El concert va comptar amb una conferència a mode de preàmbul. Jordi Savall va impartir una classe magistral sobre el caràcter universal i atemporal de la música, l’art que només s’entén a través de la sensibilitat. Després de compartir diverses curiositats sobre la viola de gamba, l’intèrpret i compositor igualadí va aprofitar l’ambient distès per confessar el poder terapèutic que exerceix la música sobre la seva ànima. “Les vibracions de la viola em porten a un estat de profunda relaxació”, va expressar. El públic va conèixer un Savall amant de la vida, que gaudeix plenament de cada instant que passa.

L’atmosfera propera i íntima de l’inici va donar pas a l’eclecticisme del concert. Les melodies cultes i populars, de l’Antiga Europa i del Nou Món, i d’Orient i d’Occident es van fusionar per oferir un diàleg intercultural. El temps retrobat —un títol molt proustià— va néixer amb la tendresa de “Noumi, noumi yaldatii”, una cançó de bressol tradicional d’Israel. La veu i la tiorba de Ferran Savall van meravellar l’auditori des del començament. L’imaginari de “Marinero soy de amor”, amb text de Miguel de Cervantes i música sefardita, es va recuperar més tard amb “El Mariner” en un entrecreuament d’improvisacions de tradicionals catalanes.

Jordi Savall, nomenat Ambaixador de la Unió Europea pel diàleg intercultural l’any 2008, va fer reviure l’antiga cultura compartida de la Mediterrània. Tal com va explicar el violagambista, un cant espiritual podria haver estat l’origen de les melodies gregues, marroquines i turques que van omplir el Paranimf. Les interpretacions dels Savall, acompanyats de la percussió de David Mayoral, mostraven clarament els trets comuns entre els diferents temes. Els aires cèltics posteriors es van enllaçar amb els ostinati i les improvisacions finals sobre peces del Nou Món. Jordi Savall va interpretar variacions instrumentals a “Canarios” i el seu fill Ferran, per la seva banda, va incorporar una sonoritat contemporània al concert amb “Im Pro”.

El temps retrobat de Jordi Savall, Ferran Savall i David Mayoral va encapçalar la programació musical de Cervera Capital de la Cultura Catalana. Durant aquest 2019, la música vindrà acompanyada de la mà de Mazoni, Beth Rodergas o el Quartet Teixidor, i tindrà el paper principal en una actuació al túnel de l’autovia impulsada per la Coral Ginesta o en una fusió de dansa contemporània amb Bach en directe. 


Alba Granell
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet