ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de crítiques

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Publicitat

CRÍTICA

El Cor canta i cantarà

26/2/2019 |

 

Programa: Magnificat de Rutter i Gloria de Guinovart

Lloc i dia:Auditori de Girona

John Rutter, Magnificat

Albert Guinovart, Gloria

GIOrquestra

El Cor Canta

Elisenda Carrasco i Pere Lluís Biosca, directors

Martha Mateu, soprano

 

‘El Cor Canta’ és una associació coral creada el juliol de 2018 com a conseqüència del desig de donar continuïtat al concert participatiu ‘Canta’ amb l’OBC. El seu objectiu és adquirir la formació́ musical necessària que li permeti consolidar-se com una coral estable i situar-se com un dels cors referents del panorama musical català. Actualment està format per 140 cantants amateurs.

El passat cap de setmana, dissabte a Barcelona i diumenge a Girona, va presentar el seu primer projecte. Ambiciós i original projecte en què van demanar a Albert Guinovart una obra per a estrenar juntament amb el Magnificat de Rutter. La proposta es va concretar amb un Gloria, peça que encaixa molt bé amb l’anterior pel to, i al que el compositor català va voler adaptar-se al format tant pel que fa a l’orquestra de cambra com al voluminós cor mixt.

Rutter continua la gran tradició anglesa de música sacra coral, amb grans noms al segle XX com Britten, Holst o Vaughan Williams, amb una escriptura expressiva de frases melòdiques senzilles i ritmes clars fugint de l’estètica avantguardista. Aquest estil encaixa molt bé amb la música amable de Guinovart que amb una orquestració brillant va col·laborar colze a colze amb el jove cor, ja que el procés creatiu va córrer en paral·lel als assajos, a l’antiga, tal i com ha reconegut l’autor en una recent entrevista, el que li ha permès anar adaptant la seva música a les capacitats i fortaleses dels intèrprets. Més complexa polifònicament que el Magnificat, d’una bellesa calmada, el Gloria va ser molt ben rebut, i és que la interpretació entusiasta del cor, que potser va patir un punt en els pianos, i la sobrietat d’una orquestra més madura, acompanyada de l'excel·lent veu d'una experimentada Martha Mateu, van oferir a Girona un bon vespre musical.

A destacar que ‘El cor canta’ ja mira endavant i ha convocat el Primer Concurs Internacional de Composició d’Obres per a Cor i Orquestra. La partitura guanyadora serà la protagonista del proper concert que se celebrarà la temporada següent (podeu veure’n les bases).

Una intel·ligent via per augmentar el patrimoni coral contemporani i rodar-se en territoris inexplorats.


Ignasi Albors
Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet