ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de crítiques

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Publicitat

CRÍTICA

Bellesa i veritat

7/3/2019 |

 

Programa: Matthias Goerne & Leif Ove Andsnes

Lloc i dia:Palau de la Música Catalana

Poques obres com el Viatge d’hivern de Franz Schubert mostren amb tanta precisió l’aventura del que va ser el romanticisme: una aventura als topants d’un mateix. El sentiment i l’experiència de la totalitat viscuts pel poeta arriben a erigir-se en tensió existencial que finalitza en la soledat més radical i que només pot anhelar, per al seu cant solitari, l’acompanyament d’un manubri que toca un vell a qui, per si fos poc, ningú fot cas.

Aquesta tragèdia traspua el fet que el compositor vienès, a qui mai van arribar ni els diners ni el reconeixement que li permetessin assolir el perdó del seu pare per haver-se dedicat a la música, decidís musicar alguns dels Poemes pòstums d’un cronista errant de Wilhelm Müller per a l’esmentat cicle com també per al de La bella molinera. Estem al davant d’un monodrana musical i vital.

Poques presències vocals dels nostres dies com la del baríton alemany Matthias Goerne són capaces de convertir un recital de lieder en alguna cosa més per portar-nos al nucli de la citada aventura romàntica com també a les possibilitats d’accedir al món interior de les facultats representatives i íntimes de tots nosaltres desvetllades per i amb l’art musical. Goerne, sàviament acompanyat per Leif Ove Andsnes, ens va portar fins al territori on la música, després de manifestar-se, ateny el silenci, una nova dimensió temporal que, dient-ho amb els mots de T.S. Eliot, sembla estar abans de tot principi i després de tot final. També és per això que les paraules que puguem escriure ara són del tot sobreres i no fan més que esquinçar el vel de la bellesa que ens va revelar Goerne i que Goethe estava convençut que algun dia acabaria per ser veritat.


Oriol Pérez Treviño
El Punt/Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet