ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de crítiques

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Publicitat

CRÍTICA

La sueca Irene Théorin es fa seu el Liceu

12/3/2019 |

 

Programa: Irene Théorin

Lloc i dia:Gran Teatre del Liceu

 

La prestigiosa soprano dramàtica sueca, Irene Théorin, destacada intèrpret wagneriana a Bayreuth, on es va distingir com a recordada Isolde, és una cantant molt estimada a casa nostra, on fins i tot té un destacat grup de fans anomenats els Théorins que l’adoren. Irene ens oferirà un interessant recital de cançons i lieder entre clàssics i alguns fora del repertori habitual que solen presentar els cantants per les nostres contrades. La cantant serà al Gran Teatre del Liceu aquest dijous, 14 de març, a les 20h.

Irene Théorin participa al Barcelona Obertura Spring Festival | Foto: German International Club of the Principality of Monaco

La sessió començarà amb una “perla” wagneriana, el “Dich teure Halle”, primera ària d’Elisabeth del Tannhäuser wagnerià, que canta la protagonista femenina de l’òpera quan saluda la sala on se solien fer els concursos de cant del castell de la Wartburg, a Turíngia. Aquesta òpera està recreada sobre la mítica història que es va inventar Wagner per donar un contingut pretesament històric a la narració del personatge real del cantaire Heinrich Tannhäuser. Després, el recital continuarà amb cinc delicats lieder de Schubert, el darrer dels quals és el cèlebre “Grettchen am Spinnrade” (“Margarida amb la filosa”) –curiosament, el mateix personatge de la Marguerite del Faust de Gounod, i on les repeticions i el ritme del piano recreen una atmosfera plenament identificada amb el caràcter idiosincràtic schubertià.

La sessió continuarà amb cinc lieder de Richard Strauss, considerat per molts com l’últim gran compositor romàntic de lieder, i que tancarà la primera part amb el delicat “Zueignung” que és una mena de salutació i agraïment poètic amb què molts cantants acaben les seves actuacions. Irene Théorin ens oferirà a la segona part una novetat absoluta: cinc cançons del compositor suec i adscrit al moviment modernista Gösta Nyström i quatre més del compositor finlandès de parla sueca, Jean Sibelius, un compositor que va aturar la seva creativitat el 1930, tot i que encara va viure vint-i-set anys més. Per arrodonir el recital, la intèrpret sueca cantarà una de les grans àries de soprano dramàtica escrites per Puccini per fer-nos apreciar la duresa de caràcter de la mítica princesa Turandot: “In questa reggia”.

A la seva última òpera, Puccini va forçar al límit les capacitats vocals de la protagonista d’aquest diabòlic paper amb el qual només les grans sopranos com Irene Théorin han pogut brillar degudament, seguint l’estela de la, en el seu temps famosa i mai oblidada, cantant noruega Birgit Nilsson. 


Roger Alier
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet