ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de crítiques

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Publicitat

CRÍTICA

El Liceu es converteix en un ‘reality'

13/5/2019 |

 

Programa: 'Els pescadors de perles', de Bizet

Lloc i dia:Gran Teatre del Liceu

L’òpera 'Els pescadors de perles', de Bizet, arriba al teatre amb una posada en escena trencadora

No hi haurà salt al mar des d'un helicòpter, com el d’Isabel Pantoja a Supervivientes, però el muntatge de l'òpera Els pescadors de perles, de Georges Bizet, convertirà l'escenari del Liceu en un reality show. Aquesta és la peculiar posada en escena de la directora artística Lotte de Beer de la primera òpera del compositor francès que es va fer famós per la seva cèlebre Carmen. Tenia 24 anys, la va escriure en un estiu per presentar-se a un concurs que va guanyar. Es va estrenar a París, no es va representar en gaires ocasions i va passar més aviat sense pena ni glòria. Al Liceu no es representa des de fa 56 anys.

Després de l'estrena a París, els autors del llibret, Eugène Cormon i Michel Carré, van reconèixer que si haguessin arribat a saber que la composició de Bizet seria d’una bellesa musical com aquesta s'haurien esforçat més en el text.

La història que explica és un clàssic: un triangle d'amor format per dos amics que es juramenten que mai hi haurà disputes entre ells per l'amor d'una dona… fins que s'enamoren de la mateixa. El llibret és una miqueta ridícul en comparació amb la lluentor de la música, van destacar en la presentació de la funció que s'estrenarà aquest dilluns. La directora del Liceu, Christina Scheppelmann, apuntava que, de fet, la simplicitat del text era un desafiament per a la posada en escena.

Lotte de Beer, una jove directora d'escena holandesa, trasllada la història de l'amor, la gelosia i la traïció a un terreny abonat per a aquest tipus de trames: un reality show que es roda en una illa de Sri Lanka i l'enquadrament del qual es convertirà part de l'escenari del Liceu. Càmeres de televisió perseguiran els protagonistes de l'òpera –Nadir, Zurga i Léïla– mentre que, darrere, en una gran esfera compartimentada en habitacions, els teleespectadors no es perdran un minut de l'acció a través de les seves pantalles. El cor dels pescadors original de l'òpera –que té un gran protagonisme– es convertirà en el cor dels espectadors del reality. "Té certa complexitat poder dirigir el conjunt", apuntava Yves Abel que dirigirà l’Orquestra i els cors del Liceu. Encara que la posada en escena adopta un llenguatge modern, que pretén que les emocions siguin molt reals, la versió que es veurà al Liceu vol ser fidel al llibret original.

I com passa en els programes de telerealitat, les persones que hi participen són les que voten i escullen el personatge que serà el líder i també seran les que votaran si la parella ha de viure o morir.

La soprano Ekaterina Bakanova debutarà al Liceu en el paper de la protagonista femenina, Léïla, la dona per la qual s'enfronten i disputen els amics: Nadir –que interpretarà John Osborn– i Zurga, per Michael Adams. En el segon cast de l'òpera, aquests papers els interpretaran Olga Kulchynska, Fmitry Korchak i Borja Quiza.

‘UN MAR DE PEDRES’… AL FOYER
El Liceu acompanya cadascun dels títols de l'òpera amb una exposició al Foyer en una mena de diàleg entre l'expressió musical i l'artística. Si l'òpera Els pescadors de perles es desenvolupa en una illa, els vaixells seran al Foyer en l'exposició Un mar de pedres de Maïs Jorba. Una vintena de peces, entre gravats i escultures en bronze i ferro, que conviden a reflexionar al voltant de qüestions universals: els camins de la vida, els desenganys, les superacions, els fracassos, les il·lusions… Tot expressat amb vaixells els pals dels quals adopten una forma singular i un dels segells distintius d'aquesta artista barcelonina: les escales. Algunes d'aquestes peces són contundents, com una gran barcassa –que recorda la silueta de les péniches franceses– i el costellam d'un altre vaixell enfilat en una pedra de dimensions considerables. "Fa uns tres anys vaig iniciar la sèrie dels vaixells i per a l'exposició del Liceu n’he realitzat d’altres d’especials perquè estan inserits en quadres amb un fons de mirall, com una picada d'ullet a la sala dels miralls del Liceu", explica l'artista. La mostra es podrà veure fins al 25 de maig, quan conclouen les funcions d’Els pescadors de perles. 


Blanca Cia
El País

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet