ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de crítiques

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Publicitat

CRÍTICA

L'OSV llança un altre Kame Hame Ha

14/5/2019 |

 

Programa: Banda sonora musical de Dragon Ball i Dragon Ball Z

Lloc i dia:Auditori del Fòrum de les Cultures de Barcelona

Banda sonora musical de Dragon Ball i Dragon Ball Z.

Hiroki Takahashi, veu. OSV. Adrián Ronda, director.

Auditori del Fòrum de Barcelona. 11-5-19.

 

Per segon any consecutiu, el projecte Dragon Ball Symphonic Adventura ideat per l’empresa Oreneta Events va congregar a l’auditori del Fòrum de les Cultures de Barcelona a uns 3000 fans de la mítica sèrie manga, Bola de drac (1986) i Bola de drac Z (1989). En concert llarg i sota la direcció d’Adrián Ronda, la Simfònica del Vallès en va recrear eficaçment la banda sonora musical en una mena de suite audiovisual del moments antològics i alguns efectes de llum i so. Amb millor estat vocal que en l’edició precedent, el cantant Hiroki Takahashi, veu a les sintonies de la sèrie al Japó, va fer vibrar l’ auditori tant com els moments de culte: la transformació de Son Goku en super-guerrer, les aparicions de Vegeta o la presentació de Trunks. 

El llenguatge musical molt definit de Shunsuke Kikuchi, que ha assolit gran pregnància, explora un sincretisme integrat per marxes, dissenys èpics i frases solemnes, passant per moments de tendresa. Els més aclamats: els del Drac Sheron, en Cor petit, la Genki-Dama o el sacrifici de Vegeta. L’estil és planerament il·lustratiu, sense desenvolupaments i amb un considerable detallisme tímbric. S’hi perceben reminiscències del pop, algun gir veladament jazzístic, influx de llenguatge fílmic (en particular de James Bond i Vangelis) i, sobretot, de la tradició occidental culta. Especialment per aplicar recursos semiòtics de la música clàssica, leit-motivs, patrons repetitius i efectes (fònics, melòdics, harmònics) primaris però extremadament eficaços. Quelcom que connecta amb el públic encara que, per a la majoria, aquesta música quedi més enllà de la galàxia EGS8p7, la més llunyana coneguda. 

I una evidència final: la importància del bons doblatges de sèries de dibuixos animats en català a principis dels 90. L’ovació als actors-dobladors Joan Sanz (veu de Vegeta) i Jordi Vila (cantant de la sintonia de Bola de Drac i veu del Monstre Boo) ho era també a la gran interpretació i al guió. La versió catalana antiga –no la de Bola de Drac Z Kai- és de les millors a nivell mundial. En particular, per les pinzellades lèxiques i humorístiques aportades dins els limitats marges de la sèrie d’Anime que més ha marcat les generacions de catalans d’entre 20 i 40 anys. La petició de mà d’una noia al seu nòvio a mig concert ho corroborava tant com el bis de Jordi Vila amb Hiroki Takasashi –i en català tots dos!- de la sintonia de 1986. Apoteosis pels fans.                                                                                          


Albert Ferrer Flamarich
Diari de Sabadell

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet