ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de crítiques

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Publicitat

CRÍTICA

Philip Glass i Einstein segueixen hipnotitzant

28/5/2019 |

 

Programa: Einstein on the beach, de Philip Glass

Lloc i dia:Palau de la Música Catalana

'Einstein on the beach'
Palau de la Música. 27 de maig

La partitura d''Einstein on the beach' es revela amb tota la seva genialitat al Palau de la Música

Confesso el meu escepticisme a l'hora d'anar al Palau de la Música a veure o, més ben dit, a escoltar la versió de l'Ictus Ensemble i el Collegium Vocale Gent –amb Suzanne Vega com a narradora– sobre 'Einstein on the beach'. I és que la primera òpera del catàleg de Philip Glass està íntimament lligada a l'espectacle de Robert Wilson i Lucinda Childs, estrenat a Avinyó el 1976 i que el 1993 vam tenir la sort de veure al Liceu.

Ara, la visualització lumínica de Germaine Kruip i la dramatúrgia de Maarten Beirens no han donat peu a un espectacle estrictament teatral, però tampoc a una versió de concert. Més aviat diria que han obert en canal 'Einstein on the beach' i n'han mostrat l'esquelet musical. I el resultat continua sent hipnòtic, perquè la partitura de Philip Glass es revela amb tota la seva grandesa i genialitat.

Hi ajuda sobre manera la interpretació del Collegium Vocal Gent, un conjunt de tradició barroca –fundat ni més ni menys que per Philippe Herreweghe– i l'ICtus Ensemble, amb les atentíssimes direccions de Georges-Elie Octors i Tom de Cock. I si bé un manté a la memòria les imatges de l'espectacle original, la versió oferta al Palau fa plena justícia a una òpera (sí, a una òpera) que és ja una dels icones culturals de finals del segle XX i un referent ineludible del minimalisme més radical.

Les tres hores i mitja sense pausa –hi ha talls– passen volant. Llàstima que, aferrats a la flexibilitat d'accés prescrita per Glass, alguns espectadors entrin i surtin de la sala fent tot el soroll possible. No crec que el compositor nord-americà pensés en la mala educació de part del respectable, i que avui inclou la indiscriminada tendència de fer fotografies i vídeos, fins i tot per part de professionals de la crítica. Els hauria anat millor si haguessin anat a la 'beach' de debò... 


Jaume Radigales
Ara

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet