ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de crítiques

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Publicitat

CRÍTICA

Homenatge al violí germànic

2/8/2019 |

 

Programa: Isabelle Faust, violí

Lloc i dia: Museu d'Art de Girona

El darrer concert de l’edició d’enguany del Nits de Clàssica va apropar-nos al violí barroc germànic amb un programa molt ben pensat combinant tres de les sonates per a violí i clavicèmbal de Bach, amb obres de H.I.F. Biber i J.P. von Westhoff.

L’interès a priori era divers. En primer lloc la indiscutible qualitat dels intèrprets, ja que darrera de la fama mundial d’Isabelle Faust, protagonista melòdica de les obres triades, tres músics contrastadíssims: Kristian Bezuidenhout al clavecí i Kristin von der Goltz al cello, que es coneixen sobradament col·laboradors regulars en formacions com el Trio Vivente o a la Freiburger Barockorchster; i la molt solvent Elizabeth Kenny a la tiorba. Músics excel·lents i amb accents diferents on vàrem descobrir la impressionant personalitat de von der Goltz i la delicadesa i precisió de Kenny.

D’altra banda el programa confrontava dues generacions de músics consecutius. Biber i von Westhoff, els qui juntament amb Johann Jakob Walther, van ser els grans referents de la música per a violí dels barrocs alemanys del XVIII on òbviament Bach n’és el millor exemple. Ambdós excel·lents violinistes van revolucionar la tècnica d’aquest instrument introduint rellevants novetats com les dobles cordes o l’ús de l’scordatura (afinar una o diverses de les cordes de l'instrument en tonalitats diferents de les habituals) a la recerca d’amplificar el so i de causar nous efectes. A més vàrem poder escoltar la música del poc conegut von Westhoff un compositor amb uns allegros corprenedors.

I finalment la música amb dos moments culminants, el preciós so del violí Stainer de la Faust com a protagonista de la Passacaglia de la Sonata en sol menor de Biber on va exhibir espectacularment les prestacions del violí que atresora (instrument emprat pel mateix Joseph Joachim!) i el delicadíssim ‘Imitatione del liutopizzicatti coral de la segona de les sonates de von Westhoff; a més de la interpretació primorosa a càrrec de Faust i Bezuidenhout de tres de les sonates de Bach que han gravat per Harmonia Mundi.

Una molt bona clausura d’un Nits de Clàssica que ens ha deixat ganes de més. 


Ignasi Albors
Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet