ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de crítiques

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Publicitat

CRÍTICA

Un rèquiem per celebrar la vida de l'OCM

17/5/2021 |

 

Programa: L'Orquestra Simfònica Camera Musicae

Lloc i dia: Palau de la Música Catalana

https://www.nuvol.com/musica/classica/un-requiem-per-celebrar-la-vida-de-ocm-179177

L’Orquestra Simfònica Camera Musicae clou la celebració del 15è aniversari amb el ‘Rèquiem’ de Mozart

La celebració del 15è aniversari de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae (OCM) clourà el proper diumenge 23 de maig amb dos concerts —a dos quarts de sis de la tarda i a dos quarts de nou del vespre— al Palau de la Música Catalana. El principal director convidat de la formació, Salvador Mas, dirigirà el Requiem en Re menor, KV 626 de Wolfgang Amadeus Mozart. L’OCM pujarà a l’escenari en companyia del Cor de Cambra Francesc Valls i de quatre solistes catalans: la soprano Irene Mas, la mezzosoprano Tànit Bono, el tenor Marc Sala i el baríton Germán de la Riva.

El Rèquiem de Mozart és una obra doblement excepcional. D’una banda, és excepcional pel seu valor artístic. El compositor austríac va abocar-hi les darreres espurnes del seu talent creatiu, que just a la meitat de l’obra arriba al punt culminant amb la conegudíssima i sublim Lacrimosa. De l’altra, és excepcional per les circumstàncies paradoxals que l’envolten: tot i ser una de les obres més emblemàtiques de Mozart, el compositor va morir sense poder acabar-la. Posteriorment, diversos compositors van animar-se a fer-ne complecions. Franz Xaver Süssmayer, amic i deixeble de Mozart, va compondre’n la versió que ha passat a la història. Ara bé, la qualitat artística d’aquesta versió ha estat sovint qüestionada i han anat sortint a la llum noves propostes del Rèquiem, fetes amb la voluntat de purificar-lo dels elements que no són genuïnament de Mozart.

En aquesta ocasió, l’OCM interpretarà una versió que Salvador Mas va bastir a partir dels esbossos que Mozart va deixar inacabats. Mas, que ha sigut director titular d’orquestres d’arreu del món, com l’Orquestra Filharmònica de Würtemberg i l’Orquestra de Cambra d’Israel, és el director convidat de l’OCM des de la temporada 2017-2018.

“Hem aconseguit posar l’orquestra a primer nivell, tant català com espanyol. L’objectiu per als propers quinze anys serà internacionalitzar el projecte, obrir-lo a nous camins i horitzons. Volem convertir-nos en una orquestra europea de primera classe”, comentava el director titular de l’OCM, Tomàs Grau, en una notícia publicada un mes enrere. Ara bé, aquesta voluntat cosmopolita no els impedeix arrelar-se fortament a Catalunya, i la tria dels quatre solistes que els acompanyaran en aquesta ocasió n’és una demostració clara.

No deixa de ser curiós que l’obra escollida per a tancar la celebració de l’aniversari de l’OCM sigui un rèquiem, que és precisament el gènere musical a través del qual els compositors parlen del final de la vida i proven de canalitzar el dolor i la incertesa de la mort. De fet, però, no és pas la primera vegada que l’OCM opta per celebrar l’efemèride amb aquest gènere: al concert de celebració del 10è aniversari, l’any 2016, va interpretar el Rèquiem de Gabriel Fauré. 


Berta Coll i Bosch
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet