ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de crítiques

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Publicitat

CRÍTICA

Al Bach petit també hi ha bona confitura

9/8/2021 |

 

Programa: Conductus Ensemble

Lloc i dia: Auditori Espai-Ter

https://www.nuvol.com/musica/classica/al-bach-petit-tambe-hi-ha-bona-confitura-198563

El conjunt basc Conductus Ensemble interpreta dues misses breus de Bach al Festival de Torroella de Montgrí.

L’Auditori Espai Ter de Torroella de Montgrí acollirà el proper dijous 12 d’agost una de les propostes més extraordinàries —en el sentit més pur de la paraula: poc ordinari— de la quarantena edició del Festival de Torroella de Montgrí. El conjunt basc Conductus Ensemble interpretarà dues de les quatre misses luteranes que Johann Sebastian Bach va compondre a Leipzig entre el 1736 i el 1739: la Missa Brevis en Sol menor, BWV 235 i la Missa Brevis en Fa major, BWV 233. Són obres que molt poc sovint apareixen als programes de concerts i, a més, són conceptualment curioses.

“Missa luterana” podria semblar, d’entrada, un oxímoron espaterrant. Els protestants van qüestionar uns quants fonaments de l’Església Catòlica. Van intentar desmarcar-se’n. Ara bé, tot i que el gènere musical de la missa és essencialment catòlic, els luterans van optar per mantenir-lo i adaptar-lo a les seves necessitats. Només van salvar-ne el Kyrie i el Gloria. Per tant, les misses luteranes eren força més curtes que les catòliques i, de fet, les de Bach es coneixen precisament com a “misses breus”.

El repertori del concert també inclou el motet Lobet den Herrn alle Heiden, BWV 230, que servirà per arrodonir un monogràfic de Bach certament poc habitual. El Conductus Ensemble actuarà sota la direcció d’Andoni Sierra, que n’és el fundador, i comptarà amb la presència de la soprano Jone Martínez, la mezzosoprano Lucía Gómez, el contratenor Gabriel Díaz, el tenor Ariel Hernández i el baríton Jesús García.

Conductus Ensemble fa un monogràfic de Bach certament poc habitual

En aquesta ocasió, el Conductus Ensemble s’encarregarà de demostrar que Bach no va ser només un compositor d’obres colossals, sinó també un mestre de la brevetat. El concert, que es farà a les deu de la nit, serà el pas de l’equador de l’edició d’enguany del festival, que s’allargarà fins al 22 d’agost. Encara quedaran vuit dels disset concerts programats, d’entre els quals destaquen les actuacions dels pianistes Joaquín Achúcarro i Maria Joâo Pires, del contratenor Jakub Jozéf Orlinski i del Trio Da Vinci. 


Berta Coll i Bosch
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet