ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de crítiques

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Publicitat

CRÍTICA

Mezquida i l'Orquestra del Vallès fan esclatar el públic amb 'Rhapsody in Blue' de Gershwin

24/8/2021 |

 

Programa: Marco Mezquida i l'OSV

Lloc i dia: Auditori Espai-Ter

https://www.ara.cat/cultura/mezquida-l-orquestra-valles-esclatar-public-rhapsody-in-blue-gershwin_1_4093492.html

El concert va clausurar el Festival de Torroella de Montgrí, que es prepara per celebrar "40 anys més".

Dempeus i oferint una llarga ovació amb forts aplaudiments. Així va acabar diumenge a la nit el públic que va omplir l’Auditori Espai Ter després del concert que van oferir Marco Mezquida i l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV), i que va posar el punt final als concerts d’estiu del Festival de Torroella de Montgrí. Amb totes les entrades venudes, Mezquida i l’OSV –sota la direcció de Xavier Puig– van interpretar una versió del Rhapsody in Blue, que va compondre George Gershwin el 1924 per a piano sol i banda de jazz. Fent gala de la seva virtuositat, el pianista menorquí va donar una nova forma als solos de piano de la peça, que va fusionar amb els sons simfònics de l’orquestra i amb les notes jazzístiques del contrabaixista Marko Lohikari i el bateria David Xirgu. Mezquida no en té prou amb només tocar les tecles, i fins i tot es va permetre jugar amb les cordes del piano que, en alguns moments, tocava com si fossin una guitarra o que li servien per donar una nova sonoritat a les notes.

L’Orquestra Simfònica del Vallès, que era la sisena vegada seguida que actuava al festival, va tancar el concert tocant en solitari, a la segona part, la Simfonia núm. 4 en fa menor de Txaikovski, que el públic també va ovacionar. Una actuació única que combina la música clàssica i el jazz, i que tornaran a repetir el 9 d’octubre al Palau de la Música de Barcelona.

Un any de celebracions malgrat el covid
El concert de Mezquida i l'Orquestra del Vallès va ser la cirereta final al cicle de concerts que ha ofert aquest estiu el Festival de Torroella de Montgrí, que va començar el 23 de juliol amb la mezzosoprano Joyce DiDonato i que ha comptat amb artistes com el violinista Daniel Hope i els pianistes Maria João Pires i Joaquín Achúcarro. En total, han sigut dinou actuacions que s’han sumat als actes per commemorar el 40è aniversari del festival que l’any passat va haver de canviar de plans i allargar la celebració durant un any per la pandèmia. De fet, tot i que els concerts ja s'han acabat, encara es podrà continuar visitant fins a finals del 2021 l’exposició De l’Església a l’Auditori, que repassa les quatre dècades de festival i que està repartida per diferents espais com el Museu Palau Solterra i els carrers i places de Torroella.

“Han estat dinou vetllades que no oblidarem. No només per allò que ha transcendit artísticament, sinó també humanament. La complicitat amb els artistes i el públic ha estat clau en aquesta quarantena edició plena de paradoxes”, ha ressaltat la directora, Montse Faura, que assegura que després de superar els entrebancs i les restriccions derivades del covid el festival té corda per molts anys: “Ha fet musculatura i està preparat per a tot el que ha de venir”. 


Maria Garcia
Ara

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet