ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de crítiques

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Publicitat

CRÍTICA

Trios amb piano

29/9/2021 |

 

Programa: Christel Lee, Jonathan Roozeman, Varvara

Lloc i dia: Auditori de Girona

Gairebé tothom està d’acord en què el rei de la música de cambra és el quartet de corda. I amb raó. Tot i això altres formats, com el trio amb piano, ofereixen pàgines prou interessants com per dedicar-li un concert. És el que varen fer tres intèrprets joves però sobradament solvents: la violinista canadenca-estatunidenca Christel Lee, que va substituir el japonès Miura, una de les descobertes més reeixides de la constel·lació Ibercàmera, juntament amb la pianista Varvara, la jove-promesa insígnia d’aquesta constel·lació, i el cellista finlandès-holandès Jonathan Roozeman.

Varen començar amb una peça ben romàntica: el Notturno en mi bemoll major, Op. 148 (D. 897), també anomenat Adagio, de Schubert. Peça segurament descartada per formar part d’un trio però que ha assolit certa fama al fer-se servir en alguna pel·lícula. Després un dels trios més interessants de Beethoven, el dels Esperits, un punt obscur i enigmàtic i on els intèrprets varen començar a deixar-se anar i a explorar els matisos expressius d’aquesta obra on cada instrument disposa de compassos protagonistes i on, en alguns passatges la potència del piano de Varvara deixava un punt en segon pla l’exquisidesa lectura de Lee, una mica apagada.

Finalment un nou repte, el Trio en mi menor núm. 2,op. 67, de Xostakóvitx, obra elegíaca a la memòria de l’home de teatre Ivan Sollertinsky però per extensió a la victimització de
la humanitat.

El preciós bis (Mendelssohn) va tornar la pau als ànims dels gironins que omplíem -tant com és sanitàriament possible- l’Auditori de Girona. 


Ignasi Albors
Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet