ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de crítiques

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Publicitat

CRÍTICA

Ólafsson accepta el repte

19/8/2023 |

 

Programa: Víkingur Ólafsson, piano

Lloc i dia: Auditori Espai Ter, de Torroella de Montgrí

Víkingur Ólafsson està dedicant la temporada 2023-2024 a una gira mundial de les Variacions Goldberg de Bach, interpretant l'obra que es posarà a la venda editat pel segell Deutsche Grammophon el proper octubre per tot el món. Està previst que sonin a Londres, Nova York, Viena, París, Berlín, Los Angeles, i una llarga llista de ciutats, entre les quals hi ha Barcelona, al Palau de la Música Catalana, el proper 6 de novembre.

Les Variacions Goldberg contenen algunes de les músiques de teclat més virtuoses mai escrites, alguns dels usos del contrapunt més sorprenentment brillants del repertori i innombrables exemples de poesia exaltada, contemplació abstracta i profund pathos, tot dins d'estructures immaculades de perfecció formal.

En 30 variacions, construïdes sobre l'humil marc harmònic d'una ària senzilla i elegant, Bach converteix un material limitat en una varietat il·limitada com ningú abans ni després. Ólafsson va abordar aquesta sensacional obra, anit a l’Espai Ter de Torroella de Montgrí, més que com una gran catedral de música (una comparació típica), magnífica en la seva estructura i complexa en la seva ornamentació; com un gran roure, no menys magnífic, viu i vibrant, amb formes sensibles i regeneradores, i amb unes fulles constantment desplegant-se per produir oxigen musical. Les Goldberg esdevenen així un repte majúscul i un regal per als grans intèrprets. A través d’elles es reflecteixen totes les debilitats i totes les seves fortaleses. Són un mirall al que no pots amagar res i que et diu on ets en la teva trajectòria musical. Per aquest motiu alguns intèrprets n’han gravat diferents versions.

Descrit com a la "nova superestrella del piano clàssic" (The Daily Telegraph) o com el "Glenn Gould d'Islàndia" pel New York Times és evident el carisma d’un Ólafsson que es troba al cim de la seva trajectòria. John Adams li està escrivint un nou concert per a piano i té signat un contracte exclusiu amb la DG que li dona estabilitat.

Anit va abordar les Variacions Goldberg amb una perspectiva absolutament personal deixant arrossegar-se pel repte en què es converteix el microcosmos de cada variació, estirant-ne al màxim el camp d’acció, sobretot pel que fa a les dinàmiques rítmiques, sempre fidel a un rigorós i profund enfocament i amb un musicalitat viva, incisiva.

Un Bach que de vegades s’empeltava d’accents de futur, sonant com Rahkmaninov o Liszt i en ocasions fins i tot amb tints jazzístics però que sempre era Bach. En resum una arriscada, personalíssima i rigorosa versió de les Goldberg que ens atrevim a imaginar que sonarà diferent en cada interpretació perquè davant les tecles hi ha un tros de músic, amb una caixa d’eines prou rica i perquè en aquesta magnífica obra hi cap gairebé tot. 


Ignasi Albors
Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet