ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de crítiques

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Publicitat

CRÍTICA

Una joia poc coneguda del Barroc

29/4/2024 |

 

Programa: Biber: Lees sonates del Rosari

Lloc i dia:Auditori de Girona

Amandine Beyer, violí & Gli Incogniti

La tarda de diumenge a la sala de cambra de l’Auditori de Girona vàrem gaudir d’un molt bon concert amb la interpretació, a càrrec d’Amandine Beyer i el seu grup Gli Incogniti, de les revalorades Sonates del Rosari (o dels Misteris) de Heinrich Ignaz Franz Biber.

Deixeble de la gran Chiara Banchini, a qui ha succeit com a professora de violí barroc a Basilea i comunicadora nata, com vàrem comprovar en diferents moments al llarg del concert, Beyer és una de les millors intèrprets actuals per a obres com aquesta i, amb un reduït grup d’instrumentistes del seu ensemble Gli Incogniti va regalar-nos un extens recull de la música d’aquest compositor bohemi de la segona meitat del XVII, qui va florir musicalment parlant a Salzburg on va compondre la Missa Salisburgensis, segurament el millor del seu repertori juntament amb les sonates mencionades.

Les quinze sonates que componen aquesta obra són l’exemple perfecte del virtuosisme violinístic de Biber, do que en vida li aportà gran fama. Es tracta de peces breus que palesen el seu ampli coneixement dels recursos tècnics i expressius de l’instrument on, en coherència amb el caràcter reservat de l’obra fuig d’un exhibicionisme buit que resultaria sobrer, adreçant el seu art cap a objectius més elevats. Biber porta en aquesta obra al límit les capacitats del violí, forçant-lo amb la tècnica de l’scordatura, el que va provocar que Beyer emprès fins a quatre violins diferents al llarg del concert amb moments culminants en la interpretació exquisida de la Sonata VI ‘L’agonia a l’hort’ a la primera part, i la Sonata XIV ‘L’ascenció de la Verge’, a la segona. Així com la famosa Passacaglia final on els músics van anar marxant discretament un a un, per acabar deixant sola a la violinista qui, en un ambient recollit amb una lluminositat encara més discreta, donar un digne tancament a la vetllada que acabà amb el merescut esclat d’un públic nombrós que va tenir el bon criteri d’encarar el mal temps per poder gaudir d’uns minuts de plaer espiritual.

Per a aquelles persones despistades, o pels qui en vulguin més de Gli Incogniti, el 16 de maig actua al Palau de la Música de Barcelona, amb un programa variat de concerts de Bach.


Ignasi Albors
Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet