Solsona es transformarà a partir de demà en una escola de música clàssica que reunirà joves talents d'arreu del món per convertir-los, durant uns dies, en intèrprets professionals. Una seixantena d'alumnes de més de 15 nacionalitats s'aplegaran a l'Acadèmia Internacional de Música (AIMS), que aquest any recuperarà dues partitures catalanes per difondre el patrimoni musical del país entre els participants. La Glossa del ball dels gegants de Solsona , revisada i arranjada pel compositor Albert Guinovart, donarà el tret de sortida al festival en el concert inaugural, que tindrà lloc demà al Teatre Comarcal de Solsona. La partitura data del 1920 i és una creació del músic Josep Sancho-Marraco, "un compositor amb una obra immensa que s'ha perdut amb el pas del temps", segons va explicar ahir el director artístic del festival, Peter Thiemann. La 12a edició de l'esdeveniment també farà ressorgir els Quaderns de llibertat d'orgue de la catedral de Solsona , un repertori de peces populars del segle XVIII.
El camí a la professionalitat
Els estudiants aprendran al costat de catedràtics i intèrprets de prestigi internacional com el pianista Seon Hee-Myong, l'organista Johannes Geffert i el professor del Reial Conservatori de l'Haia Michel Strauss. Fins al 19 d'agost el festival pedagògic oferirà classes d'instruments de corda, piano i formacions de cambra. Els joves músics "viuran durant dotze dies com a artistes professionals" per experimentar "el que els espera en un futur".
L'acadèmia també aplegarà els alumnes en sessions de treball conjuntes per construir un repertori que ressonarà, com en anys anteriors, al Solsonès, Lleida, Mollerussa, Cardona, Igualada i el Bruc. Aquesta edició el festival amplia les seves fronteres i també farà concerts a Moià i Berga en un "procés de creixement natural per fer arribar la música als municipis interessats en l'AIMS", tal com va assegurar Thiemann.
Les actuacions de l'Acadèmia Internacional de Música sortiran al carrer i convertiran el casc antic de Solsona en el seu escenari, amb quatre concerts a les places i als patis de la ciutat. Segons Thiemann, la iniciativa és "una tradició" del festival per fer arribar la música a la societat solsonina i alhora "trencar amb la timidesa de les persones que no tenen l'hàbit d'assistir a concerts de música clàssica".
Amb la intenció d'apropar-se als que no es poden desplaçar per escoltar-los, els joves artistes també traslladaran el seu repertori a hospitals, residències de gent gran i domicilis de persones amb mobilitat reduïda. A través d'aquestes actuacions, l'AIMS busca "conviure amb la societat" que els acull i "obrir-se al públic". Thiemann va afirmar que es tracta d'una experiència "summament positiva" tant per als espectadors com per als intèrprets i, alhora, "una fórmula per conviure a través de la música".