L'any passat Josep Lloret va traspassar la direcció del Festival de Músiques Torroella de Montgrí a Montse Faura, que té 20 anys d'experiència en el món educatiu, cultural i artístic. En el seu primer any al capdavant de la gestió, i a punt de tancar l'edició amb el concert de dimarts d'Albert Guinovart i la BCN Brass Ensemble, Faura ha aconseguit uns resultats pràcticament immillorables: un 94,8% d'ocupació, vuit dels 22 concerts amb totes les entrades exhaurides i un increment de 3.000 persones respecte de l'any passat.
"Hi ha diversos factors que han fet possible un balanç tan positiu -explica la directora-. En primer lloc, la programació ha agradat, i això vol dir que hem buscat artistes amb interès, però que també hem fet un reforç en la programació familiar i que hem començat una nova proposta, l'Off Estartit, que ha ampliat el públic del festival més enllà dels seguidors de la música clàssica i que l'any que ve se centrarà en el jazz". A grans esdeveniments com la visita del cor de la catedral de Berlín, la Freiburger Barockorchester i Jordi Savall amb l'Hespèrion XXI, s'hi han afegit esdeveniments singulars com ara la projecció de la pel·lícula El noi , de Charles Chaplin, amb música en directe interpretada pel pianista Chano Domínguez i per la vibrafonista Marina Albero. "Un altre factor positiu ha estat que no hem apujat el preu de les entrades: el festival ha assumit la pujada dels 13 punts del preu de l'IVA", admet Faura abans de referir-se a un dels aspectes que també han contribuït a fer créixer el públic del festival: la inauguració del nou Auditori Espai Ter. "És un lloc còmode, accessible, amb una acústica excel·lent i amb molt bona visibilitat -diu-. Hi havia una part arriscada, en substituir l'església de Sant Genís per l'Auditori, perquè el festival perdia un escenari altament simbòlic, però el públic ha reaccionat molt bé". En tres dels vuit concerts que van exhaurir les localitats es va instal·lar una grada supletòria al recinte, que afegia 200 localitats més a les 500 inicials.
Apostar per l'educació
Un dels aspectes que Faura vol potenciar més de cara a l'any que ve és la programació familiar i educativa. "Vull que, a més de programar concerts atractius, la cultura tingui una relació més estreta amb l'educació -afirma-. En la producció de concerts familiars hi ha força camp per córrer. M'agradaria ajuntar orquestres amb nens que estudien aquí, perquè ells són el futur del país, i també voldria que artistes consagrats facin classes magistrals a nois i noies. De moment, Joaquín Achúcarro, artista que és molt fidel al festival, ja ens ha dit que sí".