ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Un Liceu de segona?

1/10/2013 |

 

 

El teatre engega la nova temporada amb un reguitzell d'interrogants oberts sobre qui dirigirà la institució, però també sobre el nou model que ha de seguir

El Liceu, ahir en l'inici de temporada, amb el primer dels quatre concerts programats pel Bicentenari Verdi Foto: MARTA PÉREZ.
 

“No estem preocupats per la marxa del director ni tampoc per la del director artístic, que feia setze anys que era al càrrec, o per la del responsable del Cor, que en feia vuit, sinó per definir quin teatre volem, si un de primera, de segona divisió o de tercera regional, i això ho han de decidir les institucions, els mecenes i el públic”: Manel Bertrand, president de la Societat del Gran Teatre del Liceu, no es va perdre ahir la inauguració del curs 2013/2014, que es presenta farcit d'interrogants, i això era palpable entre els assistents al primer dels quatre concerts programats pel Bicentenari Verdi.

“Esperem que tot s'arregli!”, va opinar Alícia Boix, una antiga abonada. “Ens fa por que amb les retallades baixi la qualitat de les òperes”, va reblar Antònia Figuerola, també abonada. “És lamentable, el govern de la Generalitat en lloc de preocupar-se per la consulta s'hauria de preocupar per l'economia i per salvar el Liceu, que és un teatre únic al món”, va expressar Alfonso Perruca, un altre abonat de llarg recorregut.

Al concert tampoc no hi va faltar el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que es va mostrar confiat en el futur del teatre: “El Liceu ha superat circumstàncies més difícils i aquesta també la superarà; des del govern farem tot el necessari.” Sobre la taula, els embolics es multipliquen, començant per la tria del nou director general del Liceu, que haurà de substituir Joan Francesc Marco, i que es donarà a conèixer aquest divendres en roda de premsa després de la reunió del patronat del Liceu. Alguns dels noms que sonen a les travesses són els de Roger Guasch, enginyer químic i gerent de L'Aliança –molt discutit, d'altra banda, per una part del sector de les arts escèniques, que denuncien que es tracta d'un perfil “sense cap experiència en infraestructures culturals”, segons Ramon Jovells, gerent durant onze anys de l'Institut del Teatre–-, i una exdirectiva de Port Aventura, que podria ser l'economista Mercedes de Pablo, master en administració d'empreses per l'Iese. En tot cas, el nou gestor haurà de saber fer anar les tisores i fer malabarismes: el teatre ha experimentat una retallada de 12 milions d'euros els darrers anys i es parla d'externalitzar serveis, així com de fusionar el cor i l'orquestra per fer front a la davallada d'ingressos.

Un altre incògnita és saber qui reemplaçarà el director artístic del Liceu, Joan Matabosch, que marxa al Teatro Real de Madrid a partir de l'1 de gener. “Hem de definir quines qualitats ha de tenir el director en la nova època i pensar bé la tria”, va explicar Mascarell. El crític d'òpera Roger Alier, per la seva banda, considera que, més que el canvi de direcció, li preocupa la retallada de funcions i el fet que el nou director artístic “mantingui la línia innovadora de Matabosch però cuidant més el públic”.

Valèria Gaillard
El Punt / Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet