ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El so de Prometeu

14/3/2014 |

 

 

Bernat Dedéu i els seus amics han fundat una orquestra fora del paraigua públic i han reclutat gent jove

Primer, la informació de servei: aquest vespre al Born s’hi fa un concert preciós, l’Heroica i l’Egmont de Beethoven, amb una orquestra nova i de primera, la Montsalvat, i amb una soprano, la María Hinojosa, i un actor, Josep Maria Pou, per desfer-se de gust. Vint euros, encara hi ha entrades.

Segon, un avís: entre els fundadors d’aquesta orquestra i ordidors d’aquest concert hi ha el meu amic i filòsof Bernat Dedéu –a qui l’Antoni Puigverd elogiava l'altre dia aquí–. Després d’alguns errors de principiant, fa anys que tinc per norma no lloar en públic ningú que no pugui criticar per amor o per dependència econòmica. Al Bernat puc. Per això som amics també: per les bufetades que l’un està disposat a rebre de l’altre. I ara ja puc començar l’article.

Tot i que no n’és l’únic responsable, el concert fa un tuf de Bernat impossible d’obviar: tu tens una cosa com el tricentenari, que segons com, fa una angúnia i es presta fàcilment a la cursileria; tens una cosa com les ruïnes del Born, tan brutals –cases arrasades, gent que hi va morir disparant–, tan carregades de simbolisme que t’acaben embafant i t’anul·len el pensament; tens un sistema cultural de canongies, llefiscós, incapaç de posar els corruptes, els farsants, els mediocres, i els cantamanyanes contra la paret; tens, en fi, un fangar de laments per rebolcar-t’hi i què fas?

Doncs el Bernat i els seus amics Oriol Pérez, Domènec Òrrit, Francesc Prat i Salvador Boix han dit aneu a pastar. I han fundat una orquestra fora del paraigua públic amb l’objectiu de viure dels calés privats, han reclutat talent jove consolidat –deixeu pas, carcamals!– d’aquí i de les millors orquestres europees. Els han proposat de treballar plegats per projectes únics, amb l’ambició de produir efectes concrets, que vagin més enllà de reproduir els clitxés de cada casa o donar voltes als repertoris de les orquestres estables. I atès l’any, s’han fet la pregunta: què és el 1714 i què són les ruïnes del Born? S’han fet aquesta pregunta com se la faria un europeu: què significa per a mi?

I han decidit provocar-te una experiència estètica que et permeti respondre tot sol, sense paternalismes ni patrioterismes, què redimonis és un heroi i si tal cosa encara té alguna vigència. Són uns animals: aquesta nit col·locaran l’orquestra –que interpretarà les peces amb els instruments i sons més propers al context de Beethoven– al bell mig de les ruïnes. I faran dues peces, la simfonia Heroica, que celebrava Napoleó i suposava la primera batalla guanyada de Beethoven contra la incipient sordesa, i l’Egmont de Goethe, l’heroi sacrificial per excel·lència.

És a dir, que aquesta nit hi ha un concert europeu, en una ciutat europea, de qualitat europea, sobre temes europeus, entre cendres de la història piròmana d’Europa. El lema de l’Orquestra del Montsalvat (homenatge al Montserrat de Wagner) és “Sonitum Prometheus”: el so de Prometeu, el so de l’home nou, que ja ve.

Jordi Graupera
La Vanguardia

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet