22/5/2014 |
Esglésies romàniques, un jaciment medieval, monestirs i santuaris, eres i estanys de 22 municipis dels Pirineus es convertiran en sales de música del 19 de juny al 20 d’agost. Són els escenaris de la quarta edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus, que aquest any incorpora tres nous pobles: Besalú, Ripoll i Bossòst. “Hem començat a ser un monstre, i ja no hi ha marxa enrere. Som el festival més important d’Europa, i al món només ens supera Bolívia”, assegura eufòric el director del festival, Josep Maria Dutrèn. Amb un pressupost de 354.000 euros, el festival ha convocat quinze formacions de música antiga, que interpretaran un total de 61 compositors.
El tret de sortida el donarà l’Escolania de Montserrat amb Mil anys de música a Montserrat. “Serà un concert molt especial perquè serà el comiat del director del cor, Bernat Vivancos”, explica Dutrèn. Una de les actuacions més destacades serà la de La Grande Chapelle, que interpretarà, sota la direcció d’Albert Recasens, Missa Scala Aretina. Es tracta d’una de les obres més emblemàtiques i polèmiques de la història de la música catalana. L’obra ja es va poder escoltar en la passada edició del festival, però aquest any s’interpretarà, per primera vegada des del segle XVIII, a la catedral de Barcelona. L’autor de Missa Scala Aretina, Francesc Valls (1665-1747), va sacsejar Europa amb els atreviments harmònics de la partitura. Partidari de l’arxiduc Carles d’Àustria durant la Guerra de Successió, Missa Scala Aretina li va costar el càrrec com a mestre de capella de la catedral de Barcelona. L’obra va sonar per primera vegada, molt probablement amb motiu de la clausura de les Corts Catalanes, sota la presidència del futur Felip V.
Amor carnal i platònic
Pel festival també hi passarà la jove formació Barrock’n’roll, que combina la música del Settecento italià amb versos dels grans poetes del Siglo de Oro. A Berga i Puigcerdà, Forma Antiqva interpretarà Les quatre estacions de Vivaldi. A la Seu d’Urgell i a Bagà, la formació letona Solistes del Latvian Radio Choir, que fa poc ha rebut un premi Grammy, interpretarà música del Renaixement en diàleg amb obres actuals. L’amor carnal i platònic serà el protagonista de les obres que oferiran els Magister Petrus, i l’Orquestra Nacional d’Andorra i el Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida interpretaran Händel. Jordi Savall tancarà el festival amb la seva visió personal de la música celta.
Aquest any el Festival de Música Antiga també oferirà cinema acompanyat de vins, formatges i embotits. L’escenari també serà peculiar: cellers, eres, jardins i patis es faran servir de sala de projeccions per exhibir Tous les matins du monde d’Alain Corneau.
SÍLVIA MARIMON
Ara