ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Mariss Jansons firma un memorable concert de Cap d'Any

2/1/2016 |

 

El mestre letó imprimeix elegància i energia al tradicional recital de la Filharmònica de Viena

Amb compassos de vals, al ritme de polques ràpides i amb la força de les marxes, la Filharmònica de Viena ha donat la benvinguda al 2016 amb el tradicional concert de Cap d'Any, sota la direcció elegant i enèrgica del mestre letó Mariss Jansons (Riga, 1943).

PUBLICIDAD
 
 
 

La Sala Daurada del Musikverein de Viena ha rebut un emocionat Mariss Jansons amb una càlida ovació en la tercera ocasió en què dirigeix el concert més famós del món. El 75è concert de Cap d'Any de la Filharmònica de Viena ha començat amb de la 'Marxa de les Nacions Unides', de l'austríac Robert Stolz (1880-1975), dedicada al secretari general de l'ONU, Ban Ki Moon, que ha seguit el concert des d'una llotja.

GEST A L'ONU

Així, els filharmònics han fet un gest a l'ONU i han commemorat el 70è aniversari de la primera Assemblea General de les Nacions Unides, que es va celebrar a Londres el 10 de gener de 1946.

L'agilitat de les polques, els compassos dels valsos i el ritme de les marxes de la dinastia musical dels Strauss s'han combinat amb vuit obres que sonaven per primera vegada en la tradicional cita musical del primer dia de l'any.

Després d'escoltar el 'Schatz Walzer' ('Vals del tresor') de Johann Strauss (1825-1899), el ritme ha canviat completament amb les primeres notes de la delicada polca francesa 'Violetta', que s'ha interpretat per primera vegada malgrat haver sigut composta també pel rei del vals.

SORPRESA

El mestre letó ha sorprès en la polca ràpida 'Vergnügungszug' ('El tren del plaer'), de Johann Strauss fill, al tocar una botzina simulant el so de la màquina de vapor d'un tren.

Mentre sonava aquesta peça, la realització de la cadena pública austríaca ORF intercalava imatges de la nòria i el carilló de l'emblemàtic parc d'atraccions del Prater de Viena per rendir-li homenatge pel seu 250è aniversari, que compleix aquest 2016 acabat d'estrenar.

NOTA D'HUMOR

La primera nota d'humor ha arribat al començar el clàssic 'Mit Extrapost' ('Amb franqueig addicional'), d'Eduard Strauss (1835-1916), quan un missatger ha entregat a Jansons una batuta negra amb motius daurats i el director li ha donat un pin, en senyal d'agraïment, que el director ha tret del vestit d'un músic.

Esperança, alegria i humor festiu han impregnat l'ambient de la Sala Daurada del Musikverein, decorada aquest any amb milers d'orquídies, roses i grogues, i la majoria de color taronja i blanc, procedents dels parcs i jardins de la capital austríaca.

DUES VEGADES ANTERIORS

Jansons, unit a Viena en la seva formació musical, ja va triomfar les altres vegades que va dirigir el concert més clàssic del planeta; la primera el 2012, quan va introduir com a novetat dues peces del compositor rus Piotr Txaikovski (1840-1893).

En una segona part dominada per obres de la família Strauss, la polca ràpida 'Ausser rand und band' ('Fora de control'), d'Eduard Strauss, ha compartit protagonisme amb imatges dels solistes del Ballet de l'Òpera de Viena, que dansaven als jardins del palau d'estiu de Schönbrunn. El Ballet de l'Òpera de Viena ha tornat a aparèixer més tard ballant el vals 'Kaiser', de Johann Strauss, en la nit de Schönbrunn.

NENS CANTAIRES

Amb el contrast entre la polca francesa 'Sängerlust' ('Plaer del cantant'), i la polca ràpida, 'Auf Ferienreise' ('En viatge de vacances'), ha entrat en escena el famós cor dels Nens Cantaires de Viena.

Com a propòsit personal d'incloure ritmes espanyols i alguna cosa diferent, el mestre letó ha fet sonar per primera vegada al concert de Cap d'Any l'enèrgic i alegre vals 'España', del compositor francès Émil Waldteufel.

En diverses ocasions, Jansons ha fet aixecar els filharmònics perquè rebessin la merescuda ovació d'un públic entregat i rendit. Abans de començar amb les propines promeses, l'inici de l'inevitable 'Danubi blau' ha sigut interromput pels aplaudiments i les rialles d'un públic emocionat.

Aleshores Jansons ha aprofitat per donar l'esquena a l'orquestra i dirigir-se al públic per desitjar-los feliç any i continuar amb la banda sonora per excel·lència del primer dia de l'any.

COLOFÓ

L'enèrgica 'Marxa Radeztky' ha posat el colofó a aquest concert rodó --que també ha començat amb una marxa-- davant un públic entusiasmat que ha acompanyat amb palmes el ritme que marcava el mestre letó.

La Sala Daurada ha acollit 700 espectadors, només una petita part dels que sol·liciten cada any una entrada al sorteig que es fa durant el mes de gener, gairebé un any abans de cada gala. El preu pot oscil·lar entre 35 i 1.090 euros.

DUDAMEL, EL MESTRE DEL 2017

La resta d'aficionats a aquesta cita han pogut seguir el concert per televisió, ja que el senyal s'ha enviat a més de 90 països, seguit per més 50 milions d'espectadors. El concert del 2017 el dirigirà per primera vegada el mestre veneçolà Gustavo Dudamel.

HERBERT NEUBAUER
El Periódico de Catalunya

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet