Jaume Pinyol, coordinador general de l'associació Música Antiga de Girona, escriu en el programa de mà del concert: “Les celebracions de Nadal eren molt populars a la catedral de Girona, principalment les de la nit de Nadal. Sabem que a finals del segle XVIII enmig de les pregàries dels canonges anteriors a les misses de mitjanit es presentava un villancico burlesco, variant de villancet que barreja alguns elements teatrals amb altres de litúrgics, i que dins d'una de les misses d'aquesta nit tan solemne es cantava el cant de la Sibil·la, malgrat la prohibició feta pel concili de Trento”.
El programa del concert de demà a La Mercè inclou sis obres de diferents estils, datades des de finals del segle XVIII fins al 1813. La primera obra és Buenas Pascuas mis Señores, composta per un autor anònim de l'època del mestre de capella Josep Gaz (1690-1713), que correspon a l'estil cortesà arribat des de Castella durant el segle XVII. Aquesta obra estava destinada a la col·lecta que feien els escolans de cor el dia de Nadal, amb una última estrofa dedicada subtilment als canonges que no volien donar propina: “Yo ruiseñor entre flores / cantaré en estos lumblales / mas señores liberales / no gustan de ruiseñores”.
Després interpretaran Santo y justo, un “villancico serio” d'un autor anònim de finals del XVIII, que conté una referència a la llibertat del poble hereu, probablement inspirada pels nous valors de la Revolució Francesa.
Laetentur caeli, de Manuel Gònima (Lleida, 1710 - Girona, 1792), és una peça d'estil napolità composta per a la litúrgia llatina de la nit de Nadal.