ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Salvador es posa en la pell de la cigarrera Carmen

6/1/2016 |

 

La soprano dirigeix i protagonitza la versió de l’òpera de Bizetassaig, salvador, cigarrera, carmen, temporada, andorra, actuació

La cantant lírica Jonaina Salvador, en un assaig. Autor/a: TONY LARA
La soprano Jonaina Salvador (Sant Julià de Lòria, 1987) està convençuda que al país hi ha públic per a l’òpera i ha impulsat l’Associació Andorra Lírica, amb què vol programar, almenys, tres espectacles operístics cada any, de producció pròpia. Després del tast de vins líric en què va convidar Marcel Gorgori, Salvador s’atreveix amb l’adaptació de Carmen, de Bizet, una de les òperes més conegudes. La funció serà el 23 de gener a l’Auditori Claror del Centre Cultural i de Congressos Lauredià.
 
La intèrpret és la directora de l’espectacle, i també s’encarrega de la part artística. De la direcció escènica se n’ocupa Maria Voronkova i l’escenografia és a càrrec de l’artista Mònica Armengol, una de les participants al Land Art 2015. A més, la dissenyadora Mercedes Mestre ha creat uns vestits exclusius per al personatge de Carmen. L’encarregat de la il·luminació és Pep Bordas.
 
 «Les dues funcions de La Traviata que vam organitzar l’any passat van tenir èxit», recorda Salvador, «i hem decidit muntar una temporada lírica a Andorra, amb un mínim de tres títols l’any». La tercera cita ja té títol i data: La vídua alegre, una opereta en tres actes amb música de Franz Lehár, que es representarà el 4 de juny.
 
Carmen serà una òpera en petit format en quatre actes, i escenificada, és a dir, no serà un concert sinó que serà una versió reduïda de l’original de Bizet. La representació no tindrà orquestra, però sí una pianista i un trompetista. De cantants, però, n’hi haurà fins a 80: a més dels sis personatges protagonistes, també actuaran el Cor de Cambra de les Valls d’Andorra i el Cor dels Petits Cantors d’Andorra. 
 
El format reduït de l’òpera ha obligat a Salvador a prescindir dels personatges secundaris i, per tant, a suprimir algunes escenes. Amb tot, els papers principals hi són tots i no es perd l’esperit de Carmen. De fet, l’òpera de Bizet dura tres hores i la que es veurà el dia 23, un parell.
 
Per seleccionar el càsting de Carmen, Salvador admet que «no hem fet audicions, però potser ho farem per a pròximes representacions». El paper de Carmen l’interpretarà Salvador, soprano; Don José, el tenor Eduardo Sandoval; Escamillo, el baríton Gerardo Bullón; Micaela, la soprano Patrícia Rojas; Zuniga, el baríton Andrés Jiménez i, finalment, Morales serà interpretat per l’andorrà Guillem Forné, també baríton. A més, l’actor Xavi Fernández tindrà un paper clau perquè serà el taverner Lilas Pastia.
 
UNA TEMPORADA ESTABLE / Salvador recorda que «organitzar una òpera porta molta feina i, per tant, muntar-ne una cada quatre o cinc mesos és poc marge». Per tant, la temporada lírica programarà una mitjana de tres òperes anuals però «potser també podem oferir d’altres esdeveniments lírics», comenta la soprano. De fet, Salvador es va començar a donar a conèixer a principis del 2014 amb un recital líric amb Jordi Barceló. Uns mesos després va protagonitzar la versió de La Traviata, de Verdi.
 
La jove soprano va realitzar els estudis de piano (primer a l’Institut de Música i després al Liceu) i cantava per esplaiar-se. Quan va acabar la formació amb l’instrument va decidir aprofundir en el cant i se’n va anar a París a perfeccionar tècnica vocal amb la professora Marie Henriette Dejean. 

ESTHER JOVER MARTIN
El Periòdic d'Andorra

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet