ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Mor César López Rosell, un apassionat de la premsa i la cultura

28/7/2018 |

 

L'incansable periodista cultural d'EL PERIÓDICO, mort dijous, serà acomiadat aquest dissabte al tanatori de Collserola a les 14.00 hores

César López Rosell va ser periodista tota la seva vida. La seva passió per la premsa el va portar a cobrir diferents etapes i responsabilitats a dues seccions: Esports i Cultura. Va publicar el seu últim article a EL PERIÓDICO el dissabte 14 de juliol, una crònica de ballet ‘Giselle’ a càrrec del Ballet du Capitole de Tolosa ofert al festival de Peralada. Segur que li hauria agradat ser aquest cap de setmana al costat de Plácido Domingo, tenor de la seva mateixa edat, 77 anys, a qui va entrevistar en diverses ocasions.

Un dia després d’escriure aquesta crònica, va ingressar a l’Hospital de Sant Pau per fer-se unes proves. Ningú podia imaginar que el final estigués tan a prop. El dimarts 24, sense anar més lluny, havia escrit un correu electrònic a Julián García, cap de secció d’iCult, per advertir-lo que no podria anar aquest cap de setmana a Peralada per les proves mèdiques a les quals estava sent sotmès i recordar-li la necessitat de fer, malgrat la seva absència, una gran cobertura dels grans concerts programats: Javier Camarena, Jonas Kaufmann, Plácido Domingo... “Tenim setmana gran”, li escrivia, mentre l’avisava de l’imminent inici del Festival de Torroella. Entusiasta fins al final.

Un càncer fulminant s’ha emportat un gran col·lega, un d’aquests periodistes que portaven la professió als gens.  

El seu caràcter afable i el seu característic sentit de l’humor van fer de César una persona molt estimada tant entre els seus companys com entre els artistes i professionals del sector de l’espectacle i la cultura. Malgrat haver deixat la redacció d’EL PERIÓDICO el 2007, el periodista va continuar al peu del canó reconvertit en crític musical i teatral en aquest diari.

Feia un quart de segle que treballava a la redacció d’EL PERIÓDICO, com a cap de secció d’Esports primer i d’Espectacles després. Després de molts anys coordinant la secció de Cultura des de la taula, una vegada alliberat d’aquest feina va continuar vivint el periodisme d’una altra manera. Va estar 11 anys més col·laborant activament. En la seva última etapa era tan habitual del Liceu com de la sala Falyhard. No es perdia els concerts de l’Auditori ni del Palau.  Es podia comptar amb ell per a qualsevol cosa. Podia ser protagonista o ‘cover’. I la seva energia, il·lusió i entrega encomanaven tant els seus col·legues com la seva fidel companya, Esperanza Navarrete, amb qui va mantenir una relació de gairebé 40 anys. Ella, periodista com ell, l’acompanyava a tot arreu en la seva última etapa com a crític, fins i tot a Sydney (Austràlia), quan va acudir a l’estrena d’una producció de ‘Madama Butterfly’ de La Fura dels Baus, o a la inauguració del nou Mariïnski de Moscou.

D’Esports a Cultura

Originari de Lleida, López Rosell va treballar en la premsa local abans de fer el salt a la premsa de Barcelona. Es va forjar al ‘Diario de Lérida’, on va treballar com a cap d’Esports amb un equip format per uns joves anomenats Tatxo Benet, Jaume Boix, Luis Visa i el també desaparegut Enric Bañeres. Com ell, molts d’ells van desenvolupar la seva carrera a Barcelona.

Passada la trentena, César es va establir a Barcelona, on va treballar a ‘Catalunya Express’ i ‘El Correo Catalán’, també com a cap d’Esports. El 1981 el va fitxar EL PERIÓDICO DE CATALUNYA amb vista al Mundial de futbol organitzat a Espanya l’any següent. En aquesta nova aventura, els primers a acompanyar-lo van ser col·legues com ara Emilio Pérez de Rozas, Álex Martínez Roig i els ja desapareguts Álex Botines i Quim Regàs.

Després va capitanejar ‘El Dominical’ abans d’aterrar a Espectacles, on va treballar al costat de reconeguts professionals com ara J.J. Sánchez Costa i Gonzalo Pérez de Olaguer, tots dos difunts, Teresa Rubio, Núria Martorell, Rafael Tapounet, Carlos Núñez i Chelo Solís. Els seus segons de bord en aquella secció van ser diversos: Jorge R. Gutiérrez, Jordi Saladrigas, ja mort, Nacho Para i Albert Guasch.  

César López Rosell serà acomiadat aquest dissabte al tanatori de Collserola, a les 14.00 hores. La capella ardent estarà oberta a partir de les vuit del matí.

 

Marta Cervera
El Periódico de Catalunya

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet