ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Tubs per a l'orgue

17/11/2018 |

 

L’ADAC, el Bisbat i el capítol inicien una campanya per reunir els 30.000 euros que costa posar tubs a l’orgue de la catedral

Un web informa sobre el pro­jecte i els actes de difusió sobre l’orgue que s’orga­nit­za­ran
L’orgue de la cate­dral de Girona té una situ­ació poc freqüent –i sovint dis­cu­tida– dins del tem­ple, però no només des­pista el visi­tant el seu emplaçament sobre una enorme caixa de fusta, sinó també la falta d’un dels trets dis­tin­tius d’aquest tipus d’ins­tru­ments: els tubs exte­ri­ors per on emer­gei­xen les notes a l’exte­rior. Musi­cal­ment par­lant, l’orgue gironí no els neces­sita, però estètica­ment pot­ser sí que li dona­rien un aspecte més “digne” o, si més no, més propi d’un orgue. Per això, l’Ate­neu d’Acció Cul­tu­ral (ADAC) ha posat en marxa, jun­ta­ment amb el Bis­bat de Girona i el capítol de la Cate­dral, el pro­jecte Aca­bem l’orgue de la cate­dral de Girona, per tal de reu­nir amb dona­ci­ons voluntàries d’ins­ti­tu­ci­ons, empre­ses i par­ti­cu­lars els 30.000 euros que cos­ta­ria, IVA inclòs, la ins­tal·lació dels setanta-sis tubs pre­cep­tius de l’orgue: un pro­jecte que es pre­veu cul­mi­nar a final del 2019. De fet, el 31 de juliol de l’any vinent farà 75 anys que l’orgue es va aca­bar, després d’un procés de cons­trucció a càrrec dels orgue­ners giro­nins Ara­gonès, que va durar 1.260 dies. La caixa de fusta també va ser cons­truïda a Girona, al taller de Serafí Sureda.

Ahir es va pre­sen­tar el pro­jecte en un acte a la cate­dral en què van par­ti­ci­par el bisbe, Fran­cesc Pardo; l’alcal­dessa de Girona, Marta Madre­nas, subrat­llant la impli­cació deci­dida de l’Ajun­ta­ment en aquest pro­jecte; el pre­si­dent de l’ADAC, Joan Sibill, que va remar­car la tasca que porta a terme l’enti­tat en defensa de la llen­gua i la cul­tura, i l’orga­nista de la cate­dral, Fre­de­ric Pujol, que després d’expli­car les carac­terísti­ques i la història de l’orgue, hi va tocar algu­nes peces. En paral·lel a la cap­tació de fons, s’ani­ran orga­nit­zant durant tot el 2019 diver­ses acti­vi­tats com ara xer­ra­des i con­certs, perquè la ciu­ta­da­nia cone­gui millor l’orgue de la cate­dral. Per difon­dre la cam­pa­nya s’ha creat el web Orgue­de­la­ca­te­dral.blogs­pot.com . 

XAVIER CASTILLÓN
El Punt/Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet