ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

La Jove Orquestra Nacional de Catalunya, 25 anys formant músics

3/1/2019 |

 

La formació inicia aquest divendres a l'Auditori les celebracions del seu quart de segle de vida

La Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) iniciarà el pròxim divendres, amb un concert a l’Auditori en benefici de l’ONG Proyecto Hombre, els actes que ha organitzat amb motiu del seu 25è aniversari, un període en què ha format uns 2.600 joves.

El mestre Josep Pons, primer director artístic del projecte, ha recordat aquest dimecres que la creació de la formació va ser un "projecte unipersonal de Roser Trepat", que el 1993 des del conservatori de Cervera (Lleida) defensava la necessitat que a Catalunya hi hagués una orquestra de joves músics.

No sense problemes, ja que hi va haver qui, segons Pons, no va veure clar el projecte, el setembre del 1993 es va acabar constituint la primera formació de l’orquestra, que acull músics entre els 13 i els 25 anys.

Al llarg d’aquests anys, els integrants de la JONC, que fins al 1999 es va denominar Jove Orquestra Simfònica de Catalunya (JOSC), han sigut formats a través de trobades de treball intensiu en forma d’estades, classes, conferències, activitats formatives i concerts públics.

En aquest temps, han passat per l’orquestra uns 2.600 intèrprets que han pogut tenir contacte directe amb directors de prestigi internacional com Andrew Parrott, Robert King, Paul Goodwin, Karl Anton Rickenbacher, Antoni Ros-Marbà o Pablo González.

Molts d’ells han acabat posteriorment en diferents orquestres internacionals o avui són solistes de referència com el violoncel·lista Pau Codina, a més d’exercir com a professors en nombrosos conservatoris catalans.

Dues batutes
En el concert del pròxim divendres s’uniran les dues formacions de la JONC, la JONC Alevins, amb músics fins als 19 anys, i la JONC, amb músics fins als 25, sota les batutes dels dos directors artístics de la seva història, Josep Pons, i Manel Valdivieso, l’actual.

En el programa s’interpretarà 'Petruixka', de Stravinsky, el 'Divertimento per a orquestra', de Bernstein, així com la sardana de concert 'Empúries', de Toldrà, i el tercer i quart moviment de la 'Suite Montjuïc', de Britten i Berkeley.

Tots els responsables de la formació han coincidit que en aquests 25 anys el panorama musical català ha canviat molt, ja que "s’ha passat de no haver-hi orquestres que molts joves acudeixin als conservatoris o a escoles de música i adquireixin coneixements des de molt petits, demostrant avui un gran talent".

Centenars de candidats
Si al principi hi havia només un centenar d’aspirants, en els últims anys, quan es convoquen les audicions per anar canviant els membres de l’orquestra, es presenten uns 600 candidats.

El gerent de la JONC, Toni Pallés, ha indicat que el grup mou un pressupost d’uns 600.000 euros anuals i ha remarcat la importància que la formació compti des del primer dia amb una comissió artística.

Després del concert a l’Auditori, hi haurà trobades a l’Auditori de Salou (Tarragona), la Fabra i Coats de Barcelona, el Palau de la Música i el Teatre Atlàntida de Vic.

Així mateix, entre el 13 de juliol i el 5 d’agost, la JONC farà la seva primera incursió en el gènere operístic amb una versió escenificada de 'La Bohème', de Puccini, al Festival de Weikersheim a Alemanya.  


El Periódico de Catalunya

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet