ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Víctor García de Gomar vol fer del Liceu un centre cultural d'experiències i diàleg

22/1/2019 |

 

El futur director artístic va presentar en roda de premsa els eixos principals del seu projecte i proposa un nou model sustentat en el treball en equip i en la cocreació, que comptarà amb l’assessorament artístic del director d’escena Àlex Ollé.

“Volem preguntar-nos què queda de la radicalitat de l’òpera. ¿És un projecte obert? ¿Admet més coses?” Amb preguntes com aquestes el futur director artístic del Gran Teatre del Liceu planteja un projecte que “qüestioni els límits i que «sorprengui», entès de la manera que ho feien els grecs: el «desig d’aprendre»”.

Víctor García de Gomar va exposar les línies generals del seu pla d’acció a partir del moment en què s’incorpori a la Direcció Artística del Liceu, que es sustenten en quatre pilars: teatre, educació, públic i creació/innovació. Amb aquests eixos principals, el que ha estat director artístic adjunt del Palau de la Música Catalana els darrers vuit anys proposa noms destacats de la música com Gustavo Dudamel, Sir John Eliot Gardiner, John Adams, William Christie, Anne Teresa de Keersmaeker o Jaume Plensa, que, entre d’altres, han manifestat la seva voluntat d’acompanyar García de Gomar en aquest “viatge”.

Un dels eixos principals del seu projecte és el treball col·lectiu, que, acompanyat per Salvador Alemany, el director general Valentí Oviedo, el director musical Josep Pons i amb l’assessorament en temes escènics d’Àlex Ollé, de La Fura dels Baus, servirà per dirigir el Liceu cap a un model en què la creació, la innovació, el diàleg i la participació siguin prioritaris, sempre respectant l’equilibri econòmic de la institució.

Una nova fórmula de cocreació que compta amb l’assessorament artístic del director d’escena Àlex Ollé, membre fundador de La Fura dels Baus i un dels registi més internacionals del país. Un model que estableix un precedent de treball col·lectiu interessant per construir una narrativa pròpia que donarà cabuda a noves idees, visions disruptives, innovació… i que es completarà amb una taula de diàleg formada pel director general i el director musical i dues taules de debat amb figures rellevants de diferents disciplines i joves menors de quaranta anys. En aquest aspecte, el sorgiment d’un nou projecte de mentoria a joves directors i escenògrafs del país i el tan desitjat i postergat opera studio formen part d’aquest projecte que vol funcionar no només com a prescriptor, sinó com a laboratori de creació.

El projecte de García de Gomar té l’aval de primeres figures internacionals del món de la música. Noms tan rellevants com Gustavo Dudamel, Sir John Eliot Gardiner, John Adams, Jaume Plensa, Anne Teresa de Keersmaeker, William Christie o Bill Viola, entre d’altres, han mostrat el seu compromís d’acompanyar en aquest viatge artístic Garcia de Gomar i el Liceu:

-Gustavo Dudamel, director d’orquestra i director de la Filharmònica de Los Angeles:

“Si surt escollit, tinc la plena convicció que trobarem la manera de reforçar el meu vincle amb la ciutat de Barcelona per mitjà del Gran Teatre del Liceu i que continuarem somniant plegats en nous projectes”.

-Sir John Eliot Gardiner, director d’orquestra i director artístic del Monteverdi Choir and Orchestra: “Vull mostrar el meu total suport a la seva candidatura. Si és escollit, seria molt feliç de col·laborar amb ell a ajudar-lo a complir la seva visió artística per al futur Liceu. De fet, ja hem estat discutint alguns projectes plegats”.

-John Adams, compositor i director d’orquestra: “La reputació de García de Gomar és ben coneguda als Estats Units […]. Els mestres, cantants i músics que han col·laborat amb ell el tenen en molt alta estima […]. La meva pròpia experiència amb ell va ser memorable. És el tipus de col·laborador amb una visió molt especial amb qui els artistes creatius volem treballar”.

El futur director artístic del Liceu assumeix com a seves la propera temporada ja tancada i la part de la temporada 2020-21 que Christina Scheppelmann ha deixat lligades, encara en l’exercici del càrrec de directora artística. Així mateix, García de Gomar va deixar clar que el seu projecte és una declaració d’intencions i que ara és el moment de fer aterrar totes les idees i distribuir en el temps com es duen a terme.

Amb la seva mà, el Liceu sembla estar obert a la participació activa en noves estrenes operístiques en coproducció amb altres teatres, però també a la recuperació de gèneres com la sarsuela, la inclusió de gèneres nouvinguts al Gran Teatre, com el “musical americà”, i la revisió del patrimoni musical català.

Amb estudis de dret i postgraduat en direcció i gestió d’institucions, empreses i plataformes culturals per la Universitat Pompeu Fabra, a més d’haver cursat diversos programes de direcció a l’IESE i a la Kellogg School of Management de Chicago, Víctor García de Gomar destaca també per la seva formació superior en cant i piano al Conservatori del Liceu i la seva participació a l’Orfeó Català i en produccions semiprofessionals operístiques que li han permès una àmplia vinculació amb el sector musical i operístic des de fa més de quinze anys. Coneixedor, per la seva experiència, tant de l’àmbit públic com privat, Víctor García de Gomar complementa una candidatura que també inclou el terreny de la difusió musical a través d’un llibre publicat el 2017, Y tú, qué escuchas, de l’editorial Huygens, i com a copresentador a Catalunya Música d’un programa amb el mateix nom.

A banda de la dilatada contribució al Palau de la Música, al llarg de la seva trajectòria el futur director artístic ha desenvolupat múltiples projectes culturals: a Girona, essent el director del Festival Nits de Clàssica, programador musical a l’Auditori Palau de Congressos i director del Festival de Músiques Religioses i del Món. També destaca per la gerència i gestió de l’Orquesta Barroca de Sevilla i per formar part d’altres projectes, com el Festival de Música Antiga de Barcelona, el Consejo General de la Música de España de la UNESCO i del Departament de Música de ”la Caixa”.

Imatge destacada: moment de la roda de premsa de presentació de Víctor García de Gomar com a futur director artístic del Gran Teatre del Liceu, el 17 de gener de 2019. De d’esquerra a dreta: Josep Pons, Víctor García de Gomar, Salvador Alemany i Valentí Oviedo 


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet