ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

529 cantants de 61 països competeixen a la 56a edició del Concurs Tenor Viñas

24/1/2019 |

 

Ja fa 56 anys que, any rere any, es celebra a Barcelona el Concurs Internacional de Cant Francesc Viñas, el Concurs Tenor Viñas, en resum. Una cita lírica de transcendència internacional, tant pel prestigi del Concurs, un dels més antics del món, sinó també per l’abast que té la convocatòria.

Enguany 529 cantants de 61 països s’han inscrit en un concurs que ha passat per proves eliminatòries a Londres, Nova York, París, Milà, Berlín, Pequín, San Francisco, Moscou i Madrid. Dels 529 participants, 230 són sopranos, 60 mezzosopranos, 1 contralt, 110 tenors, 12 contratenors, 85 barítons, 20 baixos i 11 baixos-barítons. Dels 61 països participants, en destaquen Corea del Sud, amb 166 cantants; els Estats Units, amb 43 participants; la Xina també amb 43, i Rússia amb 37 artistes. Espanya és el cinquè país i hi aporta un total de 33 artistes, 6 dels quals són catalans.

Des de la setmana passada els seleccionats per participar a les proves eliminatòries a Barcelona s’han donat cita al Conservatori Superior de Música del Liceu. Un grup de 49 cantants –4 dels quals espanyols– han passat a les semifinals i, d’aquests, només uns quants passaran a la prova final, que tindrà lloc divendres, 25 de gener (15 h), a la sala gran del Gran Teatre del Liceu. El mateix dia al vespre, després la deliberació del jurat, es farà públic el veredicte. Diumenge, 27 de gener (18 h), tindrà lloc el concert de guanyadors, que s’emetrà en directe per Catalunya Música i en streaming a través del web del Liceu.

Enguany el Concurs incrementa 7.000 euros els premis; s’hi atorgaran fins a 115.000 euros, repartits en diferents categories de premis: 72.000 euros destinats als 6 premis oficials, 21.000 euros als premis especials i 22.000 euros als premis extraordinaris. A més, es donaran 9 premis en forma de contracte i 15 borses d’estudis. Una de les novetats és la inclusió de la Fundació AGBAR com a mecenes del Concurs, que hi atorgarà un premi en forma de borsa d’estudis per ampliar la formació vocal a Barcelona amb un cantant de prestigi i en col·laboració amb el Conservatori Superior de Música del Liceu.

A més, l’any passat el Concurs Internacional de Cant Tenor Viñas va adquirir una nova dimensió amb la inclusió del Liceu en el si de la Fundació Privada Francesc Viñas, juntament amb la Fundació Puig i diversos benefactors particulars, amb l’objectiu d’impulsar els joves talents i futures generacions de l’òpera, que col·laboren, junt amb la Fundació de Música Ferrer-Salat i el Conservatori del Liceu, per fer del Concurs un certamen cada any més internacional.

El jurat d’aquesta nova edició compta amb noms internacionals, presidit per la directora artística del Liceu, Christina Scheppelmann, i format per cantants de reconeguda trajectòria, com les mezzosopranos Viorica Cortez (Romania) i Dolora Zajick (Estats Units), i per membres dels principals teatres d’òpera del món:Toni Gradsack (Àustria), director de càsting del Teatro alla Scala de Milà; Annette Weber (Alemanya), directora de càsting de l’Staatsoper d’Hamburg, Wiener Staatsoper; Makvala Kasrashvili (Geòrgia-Rússia), soprano i assistent del director musical del Teatre Bolxoi de Moscou; Peter Mario Katona (Alemanya), director de càsting de la Royal Opera House Covent Garden de Londres; Joan Matabosch (Espanya), director artístic del Teatro Real de Madrid; Tobias Hasan (Àustria), responsable del Departament Artístic de l’Staatsoper de Berlín; Cristian Schirm (França), director artístic de l’Acadèmia de l’Òpera Nacional de París, i Diane Zola (Estats Units), assistent del director general del MET.


Membres del jurat del Concurs Viñas amb la cantant Núria Feliu, que va fer el pregó en la inauguració del Concurs al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, el 19 de gener passat. © Antoni Bofill
A la roda de premsa, les cantants de carrera internacional Viorica Cortez i Dolora Zajick, membres del jurat, van ressaltar la importància del Concurs com a plataforma per als cantants, per rodar damunt l’escenari abans d’iniciar el difícil camí de les audicions als teatres d’òpera. Viorica Cortez va destacar les dificultats afegides de fer carrera avui en dia, en què tot va molt més ràpid i hi ha molta més pressió. Així mateix, totes dues cantants van definir com defineixen el caràcter d’un veritable cantant a escena, una barreja d’ego i seguretat que permet al cantant compartir quelcom tan íntim com és la seva expressivitat i la seva veu davant d’un públic que l’està jutjant. Christina Scheppelmann va destacar l’elevat nivell de qualitat dels cantants que s’hi han presentat enguany, en superar fins i tot el nivell de l’any anterior. Cortez va tenir també un record emotiu per la soprano Montserrat Caballé, i va cantar a cappella una Ave Maria, en un gest molt commovedor.

Dolora Zajick serà la protagonista de la conferència col·loqui la tarda del dissabte, 26 de gener (18.30 h), al Foyer del Liceu, conduïda per Christina Scheppelmann.

Història del Concurs Internacional de Cant Tenor Viñas

Des de l’any 1963, en què el Dr. Jacint Vilardell va fundar el Concurs en memòria del cèlebre tenor català Francesc Viñas, el certamen ha assolit un gran prestigi internacional amb el suport incondicional del Gran Teatre del Liceu i dels teatres d’òpera més importants del món, que des del 2008 s’hi han anat afegint per col·laborar amb el Concurs: Teatro Real de Madrid, Opéra National de París, Royal Opera House Covent Garden de Londres, Teatro alla Scala de Milà i el Metropolitan Opera House de Nova York, Los Angeles Opera, San Francisco Opera, Òpera de Berlín i Òpera de Pequín. Aquesta col·laboració consisteix en la realització d’audicions preliminars, cada mes de novembre, per part de les direccions artístiques respectives, tot apropant així el Concurs al lloc de residència dels cantants, fet que facilita una més elevada participació en la competició.

Des de la primera edició, durant aquests 55 anys s’hi han inscrit més de 12.000 cantants, provinents d’un total de més de 110 països. El Concurs s’ha situat com un dels més rellevants a nivell internacional i ha donat a conèixer grans veus de l’òpera, com Vicenç Sardinero, Elena Obraztsova, Anna Riera, Helga Müller, Alicia Nafé, Dalmau González, Natalia Troitskaya, Marina Bolgan, Enedina Lloris, Sumi Jo, Aquiles Machado, Lado Ataneli, Mariola Cantarero, Elena de la Merced, Antonio Gandía, Kurt Rydl, Olga Borodina o Lado Ataneli, entre molts d’altres. 


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet