ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

L'Auditori presenta els festivals Llums d'Antiga i Emergents Barcelona

1/2/2019 |

 

Del 5 al 16 de febrer tindrà lloc la cinquena temporada de música antiga de l’Auditori de Barcelona que com a novetat es presenta amb el nom Festival Llums d’Antiga. Durant dues setmanes els concerts tindran lloc en espais històrics de la ciutat i amb artistes de primera línia. Per la seva banda, el Festival Emergents Barcelona, del 17 al 24 de març, es consolida com el marc més important per descobrir els joves talents nacionals i internacionals.

La música antiga, protagonista en espais històrics de la ciutat

La temporada de música antiga de L’Auditori fa un pas endavant i crea el Festival Llums d’Antiga, que oferirà al públic la possibilitat de descobrir projectes singulars que difícilment troben cabuda a les temporades estables. Llums d’Antiga recull l’herència del Festival de Música Antiga de Barcelona, actiu durant trenta anys, i crea un focus amb personalitat pròpia a la temporada de L’Auditori amb dues setmanes de concerts que aproparan repertoris més llunyans i posaran llum a les partitures oblidades del passat i, a més, recuperant espais històrics de la ciutat.

La primera edició del Festival Llums d’Antiga se celebrarà del 5 al 16 de febrer i els concerts tindran lloc a la capella de Santa Àgata, l’església dels Sants Just i Pastor, la basílica de Santa Maria del Pi i a L’Auditori (Sala Oriol Martorell). La programació girarà entorn de dos fils argumentals: L’état c’est moi, amb Lluís XIV i l’absolutisme monàrquic, i la Reforma de Luter i les teories de la influència que aquesta ha exercit sobre el capitalisme.

L’església dels Sants Just i Pastor i el seu orgue recentment restaurat seran els amfitrions del concert inaugural, que proposa “Una nit amb el rei Sol”,un diàleg entre l’organista Juan de la Rubia i el poeta Manuel Forcano; improvisacions a l’orgue sobre textos de l’època que relaten la gran celebració organitzada per Lluís XIV amb motiu de la victòria contra Flandes, narrats per Forcano. La programació inclou altres perles del repertori de la cort de Lluís XIV, com el concert que Jean Rondeau dedicarà a François Couperin, el que Lina Tur i Kenneth Weiss oferiran al voltant de la compositora Elisabeth Jacquete de la Guerre o el que permetrà descobrir Justin Taylor, figura revelació del clavicèmbal, sobre la saga de músics de la família Forqueray.

La línia luterana la dibuixarà Vox Luminis, un dels conjunts vocals de referència indiscutible al centre d’Europa, amb el seu programa dedicat a la Reforma –a la basílica de Santa Maria del Pi–, i el quartet Alternative History, que presentarà un dels seus darrers enregistraments amb ECM, dedicat al compositor Josquin des Prés, de qui Luter va ser un gran admirador. El cartell del Festival es completarà amb l’Accademia del Piacere i Núria Rial, amb un programa dedicat a Sebastián Durón, segurament el compositor espanyol més significatiu de la música escènica de l’època.


D’altra banda, durant la roda de premsa de presentació de tots dos festivals, el director de L’Auditori, Robert Brufau, va avançar una part de la programació del que serà la segona temporada del Festival Llums d’Antiga. Amb el lema “Llibertat. Entre el caos i l’ordre”, el concepte de la llibertat estarà relacionat amb la figura Ludwig van Beethoven, del qual celebrarem el 250è aniversari del naixement l’any 2020.

La propera temporada, doncs, comptarà amb l’Ensemble O Vos Omnes dirigida per Xavier Pastrana, amb un programa basat en la música florentina de l’època de Girolamo Savonarola i la seva “foguera de les vanitats”, i el col·lectiu artístic flamenc Graindelavoix, amb el programa “Monsters of early music”. També hi participaran El Gran Teatro del Mundo, Sollazzo Ensemble, el jove clavecinista Justin Taylor, i La Real Cámara i la soprano María Espada.

Joves talents nacionals i internacionals

Per tercer any consecutiu L’Auditori presenta el Festival Emergents Barcelona, la trobada dels nous valors de la música nacional i internacional. Durant una setmana L’Auditori acollirà una vintena de concerts que combinaran pràcticament tots els estils de la música clàssica, el jazz o el flamenc, sorgida d’un centenar de joves talents. El Festival integra les grans institucions del país dedicades a la música: OBC, Banda Municipal de Barcelona, JONC, Joventuts Musicals de Catalunya, ESMUC, Conservatori del Liceu, Taller de Músics, Concurs Internacional de Música Maria Canals Barcelona, Centre Internacional de Música Antiga i ECHO.

En aquesta edició es consolida el projecte de la Jove Capella Reial de Catalunya, que inaugurarà el Festival dirigida per Lluís Vilamajó. Una de les grans novetats d’Emergents és la integració de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) com a formació en residència, tot oferint-hi dos ambiciosos projectes. El primer serà un concert al centre de creació Fabra i Coats en què el compositor Fritz Hauser farà un treball amb els joves músics partint de dues de les seves obres sense partitura i disposant els músics entre el públic. El segon, un concert de format simfònic tradicional a L’Auditori en què es presentaran el guanyador del Premi Maria Canals 2017 Levon Avagyan i la violinista Sara Cubarsi, que ha estat seleccionada en un concurs realitzat entre els membres i exmembres de la JONC.

Emergents continuarà oferint debuts de joves talents amb les dues formacions residents a L’Auditori: l’OBC i la Banda Municipal de Barcelona. Hi debutaran la violinista Maria Florea i la violista Sara Ferrández (que interpretaran la Simfonia concertant de Mozart amb l’OBC), el pianista Alexander Ullman, el violinista Tobias Feldman, la saxofonista Jess Gillam i el percussionista Noè Rodrigo.

Es dedicarà una jornada al quartet de corda, cocomissariada per Jonathan Brown del Quartet Casals, amb tres quartets internacionals: Rolston String Quartet, Simply Quartet i Quatuor Arod. També hi actuaran dos músics de la gira ECHO Rising Stars, el trombonista Peter Moore i el violoncel·lista Kian Soltani. Finalment, Joventuts Musicals de Catalunya aportarà la violoncel·lista Mariona Camats, guardonada amb la Beca Internacional Pau Casals 2016, i la soprano argentina Mercedes Gancedo, guanyadora del Premi El Primer Palau 2017. 


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet