ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Dues setmanes de música clàssica ‘nonstop' a Barcelona

10/2/2019 |

 

La ciutat celebra la primera edició d'aquest festival amb 50 concerts dins i fora de les sales

La idea de situar Barcelona al mapa europeu de la música clàssica es va començar a gestar fa una mica més de tres anys i el projecte, promogut per Barcelona Global, va rebre el nom de Barcelona Obertura. Es tractava d'impulsar la coordinació dels principals promotors de música clàssica per impulsar una agenda de concerts interessant per als melòmans locals i especialment els estrangers. Una de les principals iniciatives per aconseguir-ho s'ha plasmat finalment en el Barcelona Obertura Spring Festival, que es farà entre el 4 i el 17 de març i que concentrarà en dues setmanes una potent oferta musical de 50 concerts, 17 dels quals seran en sales de concerts de l'Auditori, el Palau de la Música i el Liceu, i 33 s'obriran –gratuïtament– a un bon nombre d'espais dels deu districtes de la ciutat: de Nou Barris a Hostafrancs, de l'antiga presó Model a la Casa Vicens de Gaudí.

Barcelona és un referent de la música, i l'èxit, any rere any, de festivals com el Primavera Sound o el Sónar ho demostren. I la clàssica? La veritat és que no ho té fàcil per situar-se com a ciutat de destí davant d'altres capitals indiscutibles, com ara Viena, París, Londres o Berlín, per citar-ne algunes. “Però tenim un gran avantatge: podem fer el trànsit entre una sala de concerts i una altra en un còmode passeig, sense estar sota zero, i podem fer un mos a la terrassa d'un restaurant”, afirmava el president de Barcelona Obertura, Ramon Agenjo. El festival neix després de diversos anys en què Barcelona Obertura ha ofert paquets de concerts de música clàssica –ja programats pel Liceu, l'Auditori i el Palau i Ibercàmera–, concentrats en dates molt properes.

El festival de moment continua amb aquesta filosofia i la programació és la ja prevista en aquestes tres sales, tot i que amb ajustos en els calendaris per concentrar-los en dues setmanes i propiciar, per exemple, que coincideixin en molts pocs dies el baríton Matthias Goerne al Palau (7 de març); l'òpera Rodelinda, de Händel, amb figures de la lírica com el contratenor Bejun Mehta i la soprano Lisette Oropesa al Liceu (8 de març), i el director Kent Nagano al capdavant de l'OBC i amb el pianista Jean-Yves Thibaudet al piano a l'Auditori (9 i 10 de març). O que es pugui assistir a un recital d'una de les veus actuals, com la de la soprano Iréne Theorin al Liceu (14 de març), o a una versió especial de la Novena simfonia de Beethoven a l'Auditori, amb l'OBC, el seu director titular, Kazushi Ono, i l'Agrupación Señor Serrano (15,16 i 17 de març).

La música saluda l’estiu
Els programadors de les tres institucions musicals coincidien a afirmar, en la presentació del festival, que el que es vol no és només aconseguir dues setmanes de programacions i intèrprets excel·lents, sinó tenir una idea i un concepte definit de quin tipus de festival es pretén fer en edicions futures: “De moment hem aconseguit sinergies entre tres institucions que fins ara sempre han programat cadascuna per la seva banda”, apuntava Víctor Medem, director del projecte.

Però si és important l'èxit que tingui el festival a l'interior de les sales de concert, no ho és menys que la ciutat, en el seu conjunt, també se'l faci seu. Perquè excepte en comptades excepcions, com el concert a la platja de l'OBC, la funció del Liceu a la fresca i els dos de la Mercè, la música clàssica no acostuma a sortir de les sales de concerts i és una gran desconeguda per a bona part de la ciutadania. De fet, aquesta va ser una de les condicions de l'Ajuntament per col·laborar en la iniciativa. Dels dos milions d'euros de pressupost del festival, uns 300.000 els aporta el Consistori: “La idea del Barcelona Obertura va semblar interessant perquè, d'una banda, atreu un turisme cultural de qualitat i, de l'altra, amb l'expansió en els concerts oberts s'aconsegueix redistribuir aquest esforç”, apunta Joan Subirats, comissionat de Cultura, que assenyala que el sí a la idea va partir del seu antecessor en el càrrec, Jaume Collboni. Els 300.000 euros que es destinen provenen de la taxa turística.

A l'Obertura City+, nom del festival que agrupa 33 concerts gratuïts –per reservar les entrades a www.barcelonaobertura.com– destaquen instrumentistes com el violoncel·lista Pau Codina, que tocarà a l'antiga presó Model (7 de març) i a la Casa Batlló (8 de març); la soprano Mercedes Gancedo, que actuarà al Centre Cívic Torre Llobeta (9 de març); el Cosmos Quartet, al Monestir de Sant Pau del Camp (9 de març), o la marató de concerts que es farà a diferents espais del MNAC el 16 de març. 

BLANCA CIA
El País

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet