ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Cívica i clàssica

22/2/2019 |

 

El festival Barcelona Obertura estén la seva programació City + per diversos centres cívics de la ciutat, que són uns dels programadors més actius de música clàssica a la ciutat durant tot l’any. Entre aquests oasis de cultura destaca el CC Trias i Peixt, amb un programa estable de música clàssica des de fa 20 anys i activitats pedagògiques relacionades amb la música clàssica durant tot l’any per a diversos públics del centre cívic i d’altres centres educatius del barri, com el projecte Música a l’Institut de la mà dels artistes del cicle de clàssica. La música impregna la programació cultural del centre, amb activitats obertes i gratuïtes com Pinta la música o Batecs poètics, que barreja poesia i clàssica.

Comencem, doncs, la ruta pel CC Josep M. Trias i Peixt on el proper dilluns 11 de març, l’OBC Cambra (integrat per Raúl García Marián i Ana Galán al violí, Jennifer Stahl i David Derrico a la viola i Olga Manescu al violoncel), interpretaran el Quintet de corda en mi bemoll de K614 “Hausmusik” de Mozart i el Quintet de corda en sol major. Opus 111 de Brahms. El mateix centre ha programat cicle de música cubana organitzat per la cantant Yadira Ferrer i la pianista Maria Lilia Cano, que el proper 22 de febrer ens conviden a un viatge sonor entre música i poesia que ens introduiran gèneres tradicionals com la contradansa, la dansa per a piano, l’havanera, el bolero, els cants negres fins arribar al son i la rumba. Un cicle cubà que continuarà fins el 9 de març amb Un viatge per Cuba, tu ets la clau!, un concert familiar on el públic agafa protagonisme gràcies a la interacció de cants, tocar instruments i les cèl·lules rítmiques més destacades del folklore cubà.

El centre cívic Josep M. Trias i Peixt acull també el proper 15 de març l’actuació dels pianistes Alí Rafael Duran i Laura Pujol, que representaran a quatre mans obres del romanticisme acompanyats del cant líric de Jessica Louis i Raquel Campomas. Els amants del piano també haurien d’anar a Casa Elizalde, on el 4 de març, el pianista Eduald Buch i el cellista Blai Bosser demostraran com el compositor i pianista Benjamin Britten fa referències clares al compositor romàntic Johannes Brahms; l’11 de març, Blai Mañé Flaquer farà una pinzellada a la història del piano interpretant quatre obres representatives dels quatre grans períodes de la música, des de les peces de Bach i Debussy, passant per Beethoven fins a Rakhmàninov. Finalment, seguint amb el cicle de piano, Saki Nishoka, guanyadora del VII Concurs de Barcelona Piano Academy del 2018, ens convida a seguir un recorregut pel Classicisme, Romanticisme, Impressionisme i Neoclassisme. Casa Elizalde, però, també integra en el proper més de març el trio Mil vuit-cents, format per Xabier Gullón al clarinet, Paula Sánchez al violoncel i Alba Llorah al piano que també ofereixen un recorregut històric del romanticisme amb les obres de Glinka i Brahms.

El Centre Cívic de la Sagrada Família ha inclòs dins de la seva programació els guitarristes Rosario Caselles Canet i Marcos Lopetegui Santos, que ens proposen recorregut per la música clàssica a través de la guitarra el 28 de febrer. De la mateixa manera, el CC Fort Pienc (a banda de participar en les Obertures de la Barcelona City + el proper 6 i 15 de març amb les actuacions de la Cambra OBC i Pablo Brunera i el concert escollit pel concurs de l’Obertura City + en el gran Teatre del Liceu) ha introduït a la seva programació les actuacions de Quartet Vela el 22 de febrer. Un quartet de saxos que presenta la producció de música clàssica “Back to the Roots” construïda sobre una base folklòrica i que engloba el repertori musical d’Europa i Amèrica des del segle XIV fins el segle XX mostrant la versatilitat de la música i l’essència de cada cultura. També hi trobareu el proper 1 de març el Duo Krieger amb Paraules d’amor, un viatge imaginari que comença en 1844 amb la publicació dels 6 lieder de Clara Schumann a més de les obres del seu marit, Robert Schumann i altres artistes com Claude Debussy, Paolo Tosti, fins a arribar als nostres temps. Duo Krieger també incorpora les melodies extraordinàries d’uns grans autors d’Amèrica del Sud com són Carlos Guastavino, Ginastera I Villa-Lobo. Finalment, el 22 de març tindrem a Camellia i l’obra Cia de l’ànima, un grup de dos violins (Olga Truman i Mireia Vila) i una actriu (Marta Codina) que dibuixen els mons meravellosos on viuen les Flors de debòde Mercè Rodoreda, els retrats de l’essència femenina que l’autora va encarnar per tres dones dalt de l’escenari, una actuació on Camellia recull a l’escriptora i l’acompanya amb composicions de música barroca amb les obres de Leclair, Telemann i Rameau, entre d’altres.

El Centre Cívic Casa Golferichs, compta l’1 i el 29 de març amb les interpretacions de Duets i Solos, de Clau de tres i de Burruezo & Medievalia Camerata respectivament. Els joves integrants de Clau de tres ens oferiran una visió diferent dels duets coneguts de la música clàssica amb el repertori de Sibelius, Saint-Saens, Dvorák, Mendelssohn, Humperdinck, Caccini, Frescobaldi, Caldara, Mendelsshohn, Lamote de Grignon, Haëndel. Per la seva banda, Burruezo & Medievalia Camerata mostraran les històries i melodies antigues amb una mirada contemporània, un viatge per les cultures de la Mediterrània, els seus místics, les seves tradicions religioses i les seves músiques entre la música clàssica, la música antiga i les noves sonoritats.

El Centre Cívic Sant Martí presenta el projecte Cicle Resonare 2018, dins del qual, el proper tres de març hi actuarà el Quintet 4+1, un dels grups seleccionats a la convocatòria del 2017 de l’Obertura City +.

En altres centres cívics, com ara en el CC Cotxeres Borrell, podreu escoltar les cançons i òpera de l’Amor a través del temps de la mà de la soprano Romina Kriger, que formarà duo amb la pianista Olga Kobekina i que interpretaran les obres de Bellini, Tosti, Puccini, Bizet, gaudint d’aquests amors apassionats a òperes com la Boheme i Carmen. En canvi, en el CC Navas, el proper 28 de febrer hi haurà l’espectacle multidisciplinari que uneix les bases del folklore espanyol: la música, la pintura i la dansa amb les obres d’Enric Granados, on es narren la història pictòrica de Goya a través de les seves muses inspiradores, representades per la pianista Olga Kobekina, la soprano Romina Krieger i la ballarina Olga Ponce. En aquest mateix centre, el 28 de març, Rebeca Miyar farà el seu recital de piano clàssic.

Per la seva banda, el Centre Cívic Pere Pruna torna a programar el cicle de la música religiosa. Hi podreu escoltar concerts a piano de la mà de Nexus Piano Duo (Mireia Fornells i Joan Miquel Hernández) que interpretaran el Requiem de Mozart en la versió de Carl Czerny, els cants espirituals del segle XVIII al XX a càrrec de Marc Sala i Viviana Salisi i el concert de cor de cambra de Dyapason, amb obres de Bach, Schubert i Bonet, sota les directrius de Teodor Roue i el pianista Lluís Roselló. Com és conegut, CC Pere Pruna, també realitzarà a finals d’aquest mateix any el VII cicle de compositors catalans i on, el passat 2018 es van recordar les figures Joan Manén, Enric Granados, Mompou, Casgemas o Obradors. Aquest centre ha programat el cicle Conta’m una òpera i el CC Casa Orlandai ofereix el cicle Òpera entre bambolines. Dos cicles que continuaran aquest mes de març amb les converses sobre Rodelinda de Händel al CC Pere Pruna i Elisir d’amore (Donizetti) i La Gioconda (Ponchielli) a Casa Orlandai.

El Cor de Petits i Mitjans de l’Orfeó Català del Centre Cívic la Sadeta interpretaran la cantata “Daltabaix a la ciutat” de Josep Ollé i Laura Aubert i cançons de compositors catalans dins del marc de l’Obertura City + a càrrec de la pianista Laia Armengol i sota la direcció de Mercè Pi i Glòria Fernàndez el proper 8 de març.
Amb el propòsit de seguir fent arribar la música a tothom, diferents centres cívics acolliran el final d’aquest febrer El gaudi de l’amor turmentat, amb adaptacions musicals dels textos d’El Canzoniere de Petrarca (1304-1374), interpretades per Néstor Pindado en el baix i baríton, i Carles Blanch en el llaüt i la corda polsada, un recorregut per la història d’amor entre Petratca i la seva enamorada i musa Laura. Un espectacle que ha esdevingut una de les obres líriques més importants de la literatura i que tindrà lloc en diferents centres cívics com ara el CC Drassanes, CC Bon Pastor, CC Torre Llobeta i CC Casa Groga. Aquests centres cívics també acolliran a finals del mes de març el Trio Capmany, dins de la programació del Cicle de Música de la ciutat amb l’objectiu de traslladar-nos, aquesta vegada, a Viena de mitjan del segle XVIII, on descobrirem amb el trio de canyes Clara Canimas Furcarà, Joan Roca Carreras i Pau Roca, la relació entre la música instrumental i la òpera, l’humor i les característiques musicals d’aquell període. 

Maria d'Oultremont
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet