ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Grans noms de l'escena internacional i Beethoven, a la temporada 2019-20 de Palau 100

2/3/2019 |

 

Sir John Eliot Gardiner, Gustavo Dudamel, Sir Simon Rattle, Zubin Mehta, Esa-Pekka Salonen i Anne-Sophie Mutter són els grans noms de la propera temporada 2019-20 de Palau 100, al Palau de la Música Catalana.

S’oferirà la integral de les Simfonies de Beethoven sota la direcció de Sir John Eliot Gardiner; Gustavo Dudamel farà doblet amb Fidelio de Beethoven i la Inacabada de Schubert. També hi haurà una doble presència de Sir Simon Rattle, com a pianista i al capdavant de la London Symphony Orchestra. I destaca la presència dels cors de la casa, que seran dirigits per cinc de les batutes de més prestigi internacional.

Aquest matí s’ha presentat la temporada 2019-20 de Palau 100, el cicle estrella de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana. Palau 100 tornarà a ser el punt de trobada amb l’excel·lència, amb la presència dels més reconeguts directors, formacions i solistes, amb la voluntat que cada concert sigui un esdeveniment únic i excepcional. A més de la presència de les grans figures internacionals de la música clàssica, també es proposa un espai obert al descobriment d’obres, compositors i intèrprets. Enguany el cicle presenta divuit concerts (tretze corresponents a l’abonament Palau 100 i cinc a Palau 100+).

Avui, 1 de març de 2019, s’ha presentat la temporada 2019-20 de Palau 100. D’esquerra a dreta: Víctor García de Gomar, director artístic adjunt del Palau de la Música Catalana, Mariona Carulla, presidenta de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música, i Joan Oller, director general del Palau de la Música Catalana
Un any més, doncs, la temporada de Palau 100 presenta els grans noms de l’escena internacional amb un repertori que enguany ve marcat pel 250è aniversari del naixement d’un dels grans compositors de tots els temps, Ludwig van Beethoven, amb la presència d’obres del compositor de Bonn i d’altres influïts per l’empremta de l’alemany. De la programació presentada cal destacar l’excepcionalitat de la integral de les Simfonies de Beethoven per Sir John Eliot Gardiner, una marató de concerts extraordinària que marcarà sens dubte la propera temporada del Palau de la Música Catalana, en l’única parada a l’Estat d’una gira amb només cinc destinacions. Les Simfonies s’oferiran per ordre en cinc concerts consecutius (del 09.02.20 al 14.02.20), amb una pausa d’un dia, amb l’Orchestre Révolutionnaire et Romantique i el Monteverdi Choir, al que s’unirà el Cor de Cambra del Palau en la Novena; serà la primera vegada que Gardiner dirigirà el cor professional del Palau.

Torna al Palau Gustavo Dudamel, artista predilecte del Palau, que oferirà dos concerts consecutius. En el primer programa presenta Fidelio, l’única òpera que va escriure Beethoven; aquesta producció comptarà amb l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau. El segon programa inclourà la Inacabada de Schubert i la La nit transfigurada de Schoenberg.

Sir Simon Rattle també protagonitzarà un doblet. Primer es presentarà al públic en la seva faceta com a pianista. En una de les escassíssimes ocasions que ho fa des del teclat, acompanyarà la seva esposa, la mezzosoprano Magdalena Kožená, amb solistes de la London Symphony. Amb el lema “Shakespeare fet música”, presentaran un programa amb obres de Chausson, Stravinsky, Ravel, Brahms i Janáček, en una de les poques dates d’una gira per Europa. Rattle tornarà al Palau, aleshores en la seva modalitat de director, al capdavant de la London Symphony Orchestra per dirigir un monogràfic sobre Beethoven amb la famosa Simfonia núm. 7 i el seu oratori Crist en el Mont de les Oliveres, que protagonitzarà l’Orfeó Català.

Per la seva banda, l’aclamat director Esa-Pekka Salonen, que feia deu anys que no trepitjava l’escenari del Palau, serà l’encarregat d’obrir la temporada de Palau 100, el proper 7 d’octubre, al capdavant de la Philharmonia Orchestra amb la Novena de Mahler, la peça frontera que anuncia els nous reptes musicals del segle XX. També, el mític Zubin Mehta dirigirà la Wiener Philharmoniker, en un concert amb Janine Jansen com a solista, en col·laboració amb BCN Clàssics. Mehta dirigirà i la Simfonia núm. 7 en Re menor d’Antonín Dvořák i el Concert per a violí en Re major de Johannes Brahms.

 

La temporada viurà el debut de François-Xavier Roth, que dirigirà La consagració de la primavera i el Concert per a violí d’Stravinsky amb Isabelle Faust i obrirà una nova finestra a la composició contemporània amb la presència destacada d’obres de Jörg Widmann, compositor convidat de la temporada 2019-20 del Palau.

 

Palau 100 presentarà també l’obra de Franz Joseph Haydn, un dels compositors més influents per a Beethoven. Guiats pel director britànic Paul McCreesh podrem gaudir de Les estacions de Haydn. McCreesh dirigirà les seves formacions, Gabrieli Consort & Players, al costat del Cor de Cambra del Palau i el Cor Jove de l’Orfeó Català, en una nova participació de les formacions de la casa en la temporada estrella de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana.

 

Pel que fa als solistes destacats, el cicle presenta la llegendària Anne-Sophie Mutter en format cambrístic, Leonidas Kavakos amb l’NDR Elbphilharmonie Orchester i l’actuació d’Arabella Steinbacher i Matthias Goerne amb l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, sota la direcció de Josep Pons. Una altra gran veu, Joyce DiDonato, debutarà al temple modernista en el seu millor moment.

Respecte el descobriment de nou repertori i debut d’artistes, al cicle Palau 100 es viurà l’estrena de dues obres de Jörg Widmann, compositor convidat de la temporada 2019-20 del Palau de la Música Catalana. Study on Beethoven serà la primera estrena a nivell estatal i tindrà lloc amb l’estimada i reconeguda violinista alemanya Anne-Sophie Mutter.

L’altra serà una estrena mundial d’una obra coral, encàrrec del Palau, que cantarà en primícia l’Orfeó Català sota la direcció del mateix Jörg Widmann. El concert serà el 12 de juny de 2020, i hi actuarà l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, que oferirà altres peces de Widmann al costat de la Júpiter de Mozart.

També debutarà al Palau la mezzosoprano nord-americana Joyce DiDonato, actuació que oferirà en el millor moment de la seva carrera. Serà amb l’orquestra Il Pomo d’Oro, sota les ordres del director i clavecinista Maxim Emelyanychev, una altre jove promesa, que amb només 31 anys ha estat nomenat director de l’Scottish Chamber Orchestra.

Retornarà al Palau el violinista grec Leonidas Kavakos amb l’orquestra NDR Elbphilharmonie, una de les formacions alemanyes més prestigioses, sota la direcció d’Alan Gilbert i amb un programa que inclourà el Concert per a violí núm. 2 de Béla Bartók i la Simfonia núm. 7 d’Anton Bruckner.

Finalment, tornarà una temporada més al Palau de la Música el baríton Matthias Goerne, en un concert en què també actuarà la violinista Arabella Steinbacher, acompanyats de l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, sota la direcció de Josep Pons. Amb el lema “Europa 1900”, presentaran un programa amb moments tan destacats com la interpretació del Concert per a violí “a la memòria d’un àngel” d’Alban Berg i l’escena del “Comiat de Wotan” de Die Walküre de Richard Wagner. Completaran el concert el Preludi per a un drama de Franz Schreker i Mort i transfiguració de Richard Strauss.

A partir de dilluns vinent, 4 de març, els abonats a Palau 100 podran renovar els abonaments. El cicle ofereix l’abonament tradicional Palau 100 de 13 concerts i una versió estesa sota el nom de Palau 100+, que inclou 5 concerts més; entre ells, la Integral de Simfonies de Beethoven, Fidelio amb Gustavo Dudamel i el concert Europa 1900 amb Matthias Goerne, Arabella Steinbacher i l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu. Els menors de 35 anys poden adquirir l’Abonament Jove i gaudir d’un 40% de descompte. Les entrades individuals per a aquests concerts es posaran a la venda a partir del 10 d’abril. Més informació al web del Palau de la Música Catalana. 


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet