ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Pianos, primavera i Barcelona

21/3/2019 |

 

Des de fa 65 anys, amb l’arribada de la primavera, Barcelona queda impregnada de música de piano. Aquest any no en serà una excepció, i és que del 23 de març al 4 d’abril se celebrarà el 65è Concurs Internacional Maria Canals Barcelona. Vuitanta-vuit joves de trenta-tres nacionalitats interpretaran, al Palau de la Música Catalana, diverses peces amb un gran piano de cua cedit per Yamaha. Aquest certamen, però, no és només un concurs per a joves talents professionals; i és que, amb la posada en pràctica d’activitats de l’OFF Concurs, el Maria Canals realitza una tasca divulgativa, social i educativa a través de la qual vol apropar la música pianística a tota la ciutadania.

Si darrerament heu vist un piano de cua a la plaça del vostre barri i us heu quedat escoltant-ne la música o fins i tot us heu animat a tocar-lo, sabeu que heu format part de l’activitat que donava el tret de sortida al Maria Canals d’enguany. Amb un itinerari que començà el 13 de març a la Plaça de Sants i que culminarà amb una marató de música per a piano a la plaça Reial de la capital catalana el dia 22, el piano de cua anunciava l’arribada del certamen musical per les places de Barcelona.

El Maria Canals té un gran reconeixement internacional guanyat a pols gràcies al rigor tècnic del jurat i a l’alt nivell dels concursants, i és l’únic certamen català que forma part de la Federació Mundial de Concursos Internacionals de Música. Aquest prestigi, sumat a la voluntat d’actuar com a plataforma per a donar a conèixer aquests joves talents i als generosos premis que ofereix el concurs, fan que cada any més joves vulguin participar-hi. Enguany el Maria Canals ha rebut 240 sol·licituds de joves d’entre 17 i 28 anys, d’entre els quals n’han quedat seleccionats 88. D’aquests, s’espera que n’arribin a Barcelona aproximadament 65, i serà entre ells que es disputaran els diferents premis que ofereix el certamen.

El Petit Palau albergarà les dues primeres proves eliminatòries i la semifinal. Durant aquestes sessions, que estaran obertes al públic amb una entrada de preu modest, els joves concursants interpretaran obres de Bach, de Beethoven, obres romàntiques del segle XX i d’altres de compositors actuals i oferiran, a la semifinal, un recital lliure. A la final, que se celebrarà a la Sala de Concerts del Palau de la Música, aquells que hi aconsegueixin arribar interpretaran tres concerts per a piano i orquestra acompanyats per la Jove Orquestra Nacional de Catalunya.

Més enllà de la dotació econòmica dels premis que rebran, el guanyador i algun dels finalistes del certamen tindran l’oportunitat de tocar en concerts de primer nivell que se celebraran tant en territori nacional com internacional. En aquests concerts els premiats hauran d’interpretar, entre altres peces, l’obra que Jordi Cervelló ha compost especialment per al concurs d’enguany. Recordant a Maria Canals és una obra que combina dos moviments ràpids, que són alegres, amb un de lent, que és introspectiu, i que el compositor ha dedicat a Montserrat Roig. Amb aquesta iniciativa, que s’ha dut a terme per primera vegada aquest any i que es vol seguir tirant endavant, el Maria Canals vol fer dels seus premiats ambaixadors de la música de compositors catalans.

En aquest concurs musical també hi entren en joc altres activitats artístiques, i el món culinari i el de les arts plàstiques no hi podien faltar. El restaurant 7 Portes ha creat unes postres amb un motiu que recorda l’esperit de Maria Canals. Amb forma de piano i fet de xocolata blanca i negra, aquestes postres pretenen evocar la tristesa i l’amor d’aquesta pianista. Tatiana Blanqué ha estat l’encarregada d’ocupar-se de la part plàstica del concurs, i ha creat una imatge de la temporada on conflueixen la música i la primavera. La seva obra es podrà veure al Petit Palau del 22 de març al 5 d’abril, de manera que el públic del Maria Canals podrà gaudir d’una experiència musical acompanyada d’una de visual.

I entre tanta multidisciplinarietat no hi podia faltar la part educativa i social de l’OFF Concurs. Gràcies a la iniciativa del Maria Canals Porta Cua 150 pianos de cua estaran repartits per l’espai públic de Barcelona, de Catalunya i d’Espanya, i tothom estarà convidat a tocar-los. El punt àlgid d’aquesta iniciativa serà el dissabte 30 de març, quan 10 pianos inundaran el Passeig de Gràcia i professionals, estudiants i amateurs tindran l’oportunitat de fer-los sonar. Així mateix, aquesta serà la primera vegada que es podrà sentir i tocar un dels pianos de cua a l’aeroport del Prat. Per celebrar la que han passat la semifinal, els tres aspirants a guanyadors del concurs aniran a tocar-lo el dia 2 d’abril. Els organitzadors del concurs tenen l’esperança que aquest apropament dels pianos de cua a la ciutadania en democratitzi l’ús i animi a la gent a estudiar música.

El concurs Maria Canals també ha impulsat altres iniciatives socials i de promoció de la música. El projecte Em Toca, gràcies al qual alguns infants de Barcelona reben una beca per estudiar piano, n’és un exemple.

Preparem-nos per aquesta invasió de pianos i de música perquè la primavera ja és aquí i el Maria Canals també. 

Anna Cornudella
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet